Tet-harjoittelijan kokemuksia kaupungin ympäristönsuojelusta

Julkaistu 15.11.2023 Kirjoittajalta Saara Ihanamäki

(kirjoittajat: Saara Ihanamäki, kestävän kehityksen asiantuntija ja Matias Lindfors, tet-harjoittelija)

Marraskuun ensimmäisen viikon ajan tet-harjoittelija Matias oli tutustumassa työarkeemme kaupungin ympäristönsuojeluyksikössä. Matias on 14-vuotias oppilas Pyhtään Huutjärven koulusta.

– ”Tykkään luonnosta ja minua kiinnostaa tietää miten ympäristöstä pidetään huolta,” Matias kertoo. ”Kuulin että ympäristönsuojelussa tehdään erilaisia lupia ja minua kiinnosti ottaa selvää, millaista työ on käytännössä.”

Laadimme ennen tet-jakson alkua lukujärjestyksen, jonka mukaan Matias kiersi työyksikkömme työntekijöiden kanssa. Työpäivät olivat tet-sopimuksen mukaisesti noin kuusi tuntia päivässä, klo 9–15 välillä. Lukujärjestys sisälsi muun muassa ekopiste- ja autopesulatarkastuksia, käynnin ympäristöluvan alaisessa asiakaskohteessa, ilmanlaadunmittausasemilla käyntejä sekä kaupungin ilmastotyöhön tutustumista. Matias osallistui myös yksikön kokouksiin, kahvitaukoja unohtamatta!

– ”Etukäteen ajattelin, että työ on pääasiassa toimistotyötä ja että kenttätyö olisi pelkkää roskienkeruuta,” Matias totesi. ”Yllätyin, miten paljon eri työtehtäviä on ja miten erilaisia luvat keskenään on. Työ on myös hyvin sosiaalista, sillä muita asiantuntijoita ja asiakkaita tavataan paljon.”

Ympäristönsuojeluyksikössä työskentelee seitsemän ammattilaista useilla eri koulutus- ja ammattitaustoilla. Kaikkia kuitenkin yhdistää tuntemus ympäristön, yhteiskunnan ja tekniikan toiminnasta. Tarkastajat liikkuvat toimistolla ja tarkastuksilla pääasiassa tavallisissa vaatteissa. Ainoastaan kaivauksilla ja työmailla käytetään huomioliivejä sekä tarvittaessa kypäriä ja turvakenkiä.

Tet-jakson aikana Matias koki saaneensa hyvän yleiskuvan kunnan ympäristönsuojelun tehtävistä. Myös ymmärrys ympäristöalasta laajentui.

– ”Minulla ei ollut kauheasti ennakkotietoa, joten tässä on oppinut paljon. Tavallaan yllättävää oli myös tietää, että ympäristönsuojelussa työskennellään niin sanotun perinteisen luonnonsuojelun lisäksi esimerkiksi roskaantumisten ja kaivuualueiden kanssa. Ympäristöstä huolehtiminen vaatii monialaista osaamista,” Matias pohtii.

Hyvää tet-jaksossa oli Matiaksen mukaan hyvin suunniteltu viikkojärjestys ja se, että jokaisena päivänä pääsi tutustumaan eri ihmisten töihin. Kenttätyöt, joissa pääsi konkreettisesti seuraamaan työtä, olivat myös mieluisia. Kehitettävääkin silti oli.

-”Palaverit, joissa minulla ei ollut selkeää roolia, olisin voinut jättää välistä. Olisin mieluusti myös tehnyt joitakin itsenäisiä tehtäviä, joissa olisin päässyt näyttämään osaamistani. Ymmärrän kuitenkin, että niiden keksiminen voi olla vaikeaa: ettei olisi liian yksinkertaisia ja että oppisi jotain uutta.”

Positiivinen asia oli kuulemma myös työyhteisö.

-”Tunsin itseni tervetulleeksi ja yhteishenki vaikutti hyvältä. Kahvihuoneessa puhuttiin paljon ja naurettiin.”

Tulevaisuudessa Matiasta kiinnostavat edelleen ympäristöön ja luontoon liittyvät työtehtävät.

– ”Koen, että kenttätyöt luonnossa ja eri lajien tutkiminen olisivat kiinnostavia. Luontokartoittajan työ kiinnostaa. Ylipäänsä työskentely ympäristön hyväksi tuntuu mielekkäältä.”

Ympäristönsuojelu vastaa Kotkan kaupungin ympäristövalvonnasta ja myöntää erilaisia ympäristö- ja maa-aineslupia. Lisäksi yksikkö on kaupungin ilmastotyön ja ekotukitoiminnan koordinoinnin kotipesä. Tet-jakso toteutettiin niin, että salassa pidettäviä tietoja ei käsitelty harjoittelijan kuullen.

 

Jutun ovat kirjoittaneet kaupungin ilmastotyötä koordinoiva Saara Ihanamäki ja tet-harjoittelija Matias Lindfors. Saara innostuu muiden kanssa yhdessä tekemisestä ja kekseliäistä tavoista toimia ilmaston hyväksi. Matias tykkää vapaa-ajalla liikkua luonnossa ja harrastaa luontovalokuvausta.