Valtakunnallisilla Kotiseutupäivillä runsas ohjelmatarjonta

Julkaistu 04.09.2023

Valtakunnalliset Kotiseutupäivät järjestetään 8.–10. syyskuuta Kotkassa. Tapahtumapaikkoina ovat mm. Merikeskus Vellamo, Kotkan konserttitalo, tapahtumakeskus Satama Areena ja ravintola Kairo.

Kotiseutupäivien 2023 teemana on Kotkan kaupunkistrategian arvoista kumpuava ”Kotiseutumme: reilusti, rohkeasti ja rakkaudella”.

Tapahtuman ohjelmatarjonta on runsasta. Keskustelukammareissa käsitellään lukuisia mielenkiintoisia teemoja liittyen niin teollisuushistoriaan, saaristoon kuin nykypäivän ajankohtaisiin kysymyksiin muun muassa puistoista, monikulttuurisuudesta ja kotiseuturakkaudesta.

”Lisäksi tapahtuman retkitarjonta on monipuolista ja kiinnostaa varmasti niin paikallisia kuin muualta tulevia. Olemme pyrkineet hakemaan kohteita siten, että jokaiselle löytyisi jotain ja tietenkin myös niin, että Kotkan seudun ominaispiirteet ja vahvuudet tulisivat hyvin esiin”, kertoo Kotkan tapahtuman pääsihteeri Nina Rauhala, joka toivoo myös paikallisten asukkaiden osallistuvan retkiin ja keskustelukammareihin.

Retkiä saaristoon ja teollisuushistoriaan

Retket alkavat jo avajaispäivänä perjantaina, kun iltapäivällä matkustetaan vuoromoottoriveneellä eli kotkalaisittain ”tuurilla” kaupungin edustalla sijaitsevaan entiseen sotilassaareen Rankkiin.
Lauantaina 9.9. kotiseutupäivien retkiä ovat mm. aamukävely Katariinan meripuistoon, saarelta saarelle linja-autolla tehtävä Kotkan kierros ja samoin retket Haminan ympyräkaupunkiin, Miehikkälän Salpalinja-museoon ja Suomen suurimpaan yleissatamaan Kotkan Mussalossa.

Yksi lauantain mielenkiintoisimpia retkikohteita on tutustuminen Kyminlinnaan.
Kotkan Hovinsaaren pohjoisosassa sijaitseva viisikulmainen kaponieerilinnoitus Kyminlinna rakennettiin osaksi Kustaa III:n sodan jälkeen rakennuttamaa Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmää. Sen tarkoitus oli suojata tärkeää Kuninkaantien kauppaväylää ja se muodosti nykyisen Kotkansaaren alueella sijainneen Ruotsinsalmen merilinnoituksen kanssa kaksoislinnoituksen.

Kotiseutupäivien päätöspäivänä sunnuntaina 10.9. on vielä mahdollisuus osallistua mm. veneretkeen Kuutsalon ympäri – saaren asutushistoria ulottuu aina 1500-luvulle asti.

Muut sunnuntaipäivän retket suuntautuvat mm. Karhulan Jokipuistoon, Kymin kirkkoon ja sen hautausmaalle sekä Pyhtään keskiaikaiseen kivikirkkoon ja Stockforsiin.
Kaikki Kotiseutupäivien retket ja kierrokset on esitelty tapahtuman verkkosivuilla www.kotka.fi/kotiseutupaivat. Sieltä löytyvät mm. tarkat kellonajat, lähtöpaikat ja myös retkien hinnat.

Keskustelukammareissa asiaa mm. menetetyistä saarista

 Kotiseutupäivien keskustelukammareista pääsihteeri Nina Rauhala haluaa nostaa esiin ainakin ulkosaariston perinnettä käsittelevän kammarin, joka järjestetään avajaispäivänä perjantaina.

”Ulkosaaristo on meille kotkalaisille hyvin tärkeä, koska monet kaupungissa edelleen vaikuttavat suvut ovat lähtöisin sodassa Neuvostoliitolle menetetyistä Suursaaresta, Tytärsaaresta, Lavansaaresta, Somerista ja Seiskarista.”

Muita aiheita viikonlopun keskustelukammareissa ovat mm. ”Satama ennen ja nyt”, Metsäteollisuus otsikolla ”Miltä teollisuus tuntuu” ja ”Puistot kuntalaisten voimavarana” sekä monikulttuurisuus ja kotiseuturakkaus.

Perjantai-iltapäivänä Merikeskus Vellamon opetustiloissa Kaija ja Ahti järjestettävässä Kaupunkipaahtimossa on tarjolla alustuksia ja ryhmäpohdintaa kaupunkien puistoihin liittyen ja kuullaan katsauksia esimerkiksi puistokummitoiminnasta ja kansallisesta kaupunkipuistosta. Esillä ovat myös rautatieasemapuistot kulttuuriympäristökohteina.

Kotiseutusuhdetta ja osallisuuden moninaisia tarinoita pohditaan keskustelukammarissa, jossa kysytään muun muassa: Miten kotiseutusuhde syntyy ja miten se ilmenee? Miten sitä voi rakentaa? Miten kotiseudulle juurtuminen ja kotoutuminen vahvistavat osallisuutta? Kuinka vahvistaa osallisuutta sosiaalisesti kestävästi siellä, missä sitä ei vielä koeta?

Keskustelukammarissa pureudutaan kotiseutusuhteen ja osallisuuden vahvistamisen teemoihin. Kammarin järjestävät yhteistyössä Kotiseutuliitto ja Maaseudun sivistysliitto. Mukana toteutuksessa ovat mm. Kotkan kaupunki ja Kuntaliitto.

Lisätietoa keskustelukammareista löytyy tapahtuman verkkosivuilta www.kotka.fi/kotiseutupaivat.

Oheisohjelmasta kannattaa mainita erikseen legendaarisessa merimiesravintola Kairossa perjantaina 8.9. kello 21 järjestettävä Mestarit ja kisällit -jazzkonsertti, jossa saadaan kuulla sekä vanhojen mestareiden että nuorten taitureiden soitantaa.

****

Valtakunnalliset Kotiseutupäivät on kaikille avoin kulttuurin ja kansalaistoiminnan vuosittainen suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen satoja kotiseutuharrastajia ja -asiantuntijoita eri puolilta Suomea.

Kotiseutupäivien yhteydessä pidetään Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous ja palkitaan ansioituneita kotiseutuaktiiveja. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat tänä vuonna Kotkan kaupunki ja Suomen Kotiseutuliitto. Kotiseutupäivät on järjestetty vuodesta 1949 alkaen joka vuosi eri puolilla Suomea.