Tasa-arvo toteutuu hyvin kaupungin työpaikoilla
Julkaistu 19.06.2023Kotkan kaupungin henkilöstön keskuudessa tehdyn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn tulokset antavat myönteisen kuvan tasa-arvon toteutumisesta kaupungin työpaikoissa. Kuitenkin kysely toi myös esiin, että työtä tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden eteen on jatkettava edelleen tarmokkaasti. Kotkan kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi kyselyn tulokset.
Kesälomakauden jälkeen työyksiköille tiedotetaan tuloksista sekä laaditaan ohjeet, miten asiaa työyhteisöissä käsitellään. Lisäksi kyselytuloksia hyödynnetään kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnassa.
Kaupungin henkilöstöasioiden yksikkö keräsi henkilöstöltä kyselyllä kokemuksia tasa-arvon toteutumisesta 10.–31.5.
Vastaajia kyselyssä oli 508. Vastaajat olivat taustatiedoiltaan melko hyvin Kotkan kaupungin henkilöstöä kuvaava joukko. Iso osa tuloksista olivat varsin positiivisia ja linjasivat vuonna 2021 tehdyn kyselyn tuloksia:
- Suurin osa vastanneista työntekijöistä oli tyytyväisiä tasa-arvon tilanteeseen eikä ollut kohdannut syrjintää tai epätasa-arvoa.
- Selkeä enemmistö vastaajista (85 %) oli sitä mieltä, että naisilla ja miehillä on yhtäläiset mahdollisuudet kehittyä työssään ja kouluttautua.
- Yli 80 % vastaajista koki, että työaika joustaa tarvittaessa henkilökohtaisten syiden (esim. perhesyiden) vaatiessa.
- Jos vastaaja oli käyttänyt perhevapaita, tähän oli suhtauduttu työpaikalla myönteisesti tai neutraalisti – sekä työyhteisön että esihenkilöiden suunnalta.
- Tutkimusten mukaan organisaation työn ja muun elämän yhteensovittamista tukeva kulttuuri on myönteisessä yhteydessä työtyytyväisyyteen sekä vähäisiin työpaikan vaihtamisaikomuksiin. Kokemus johdon kiinnostuksesta henkilöstön hyvinvointia kohtaan sekä pyrkimykset järjestää joustoja parantavat henkilöstön sitoutumista ja psyykkistä hyvinvointia.
Esiin nostettiin kuitenkin myös työpaikan haasteita:
- 14 % vastaajista koki tulleensa eriarvoisesti kohdelluksi tai syrjityksi työpaikalla viimeisen vuoden aikana. Yleisin eriarvoisen kohtelun peruste oli vastausten perusteella työntekijän mielipide.
- Asenteet eri sukupuolia kohtaan olivat yksi kritiikkiä kirvoittanut alue. Seksuaalisen häirinnän muodoista nousivat esiin yleisempänä kaksimielisyydet, härskiydet ja loukkaavat vitsit, niistä mainitsi 6 % vastaajista.
- 8 % kertoi, että omiin puheisiin tai ehdotuksiin oli suhtauduttu sukupuolen vuoksi yliolkaisesti tai vähättelevästi.
Vastaanottokeskuksessa alkavat yt-neuvottelut
Kaupunginhallitus päätti käynnistää hyvinvoinnin ja terveyden vastuualueen maahanmuuttajapalveluiden vastaanottokeskusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut.
Kotkan kaupungilla on ollut sopimus Maahanmuuttoviraston kanssa vastaanottokeskustoiminnasta. Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottokeskusten toiminnan Kymenlaakson alueella, ja kilpailutuksen on voittanut Kotokunta-niminen yhtiö.
Tämän takia Maahanmuuttovirasto on sanonut irti 31.5. sopimuksen kansainvälistä suojelua hakevien ja tilapäistä suojelua saavien vastaanottopalveluista Kotkan kaupungin kanssa.
Vastaanottokeskuksen toiminta Kotkan kaupungin tuottamana päättyy viimeistään 30.11.2023. Vastaanottokeskuksessa työskentelee 25 työntekijää, joista 12 on vakituista ja 13 määräaikaista.
Periaatepäätös MeripäiväAreenan mahdollisten tappioiden takaamiseksi
Kaupunginhallitus päätti myös varautua kesän meripäiväkonserteista syntyviin mahdollisiin taloudellisiin tappioihin.
Hallitus teki periaatepäätöksen, jonka mukaan kaupunki varautuu Meripäivien yhteydessä järjestettävän konserttitoiminnan mahdollisten tappioiden takaamiseen Kotkan Tapahtumakeskus Oy:lle enintään 30 000 eurolla. Mikäli konserttitoiminnasta syntyy tappioita, on konsertit järjestävän Kotkan Tapahtumakeskus Oy:n toimitettava tarkka laskelma, jonka pohjalle mahdollisesti maksuun tuleva summa perustuu.
Konserttijärjestelyiden osalta on ollut tarkoitus hankkia niille yritysyhteistyökumppaneita, jotta taloudellinen riski minimoituisi. Monesta eri syystä kumppanuuksien hakeminen on jäänyt myöhäiseen vaiheeseen, joka on lisännyt riskiä tapahtuman taloudelle järjestäjän näkökulmasta.
Nyt kumppaneiksi on löytynyt yrityksiä niin kaupunkikonsernista kuin myös konsernin ulkopuolelta ja Tapahtumakeskus Oy:n hallitus on voinut jatkaa konserttitarjonnan järjestämistä.
Kaupunginhallituksen mukaan on kuitenkin tarpeen tehdä periaatepäätös, että kaupunki omalta osaltaan tulee vastamaan mahdollisesta tappiollisesta konserttijärjestelystä. Neuvotteluissa ja keskusteluissa on sovittu niin, että kaupunki takaa mahdollisia tappioita enintään 30 000 €. Mikäli konserttijärjestelyt onnistuvat parhaalla mahdollisella tavalla, ei luonnollisesti ole tarvetta tappioiden takaamiseen.
Ukrainasta ystävyyskaupunki?
Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että Kotkan kaupunki käynnistää neuvottelut ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta ukrainalaisen Mykolajivin kaupungin kanssa.
Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova vieraili Kotkassa 30.3.2023 ja teki Kotkan kaupungille virallisen ehdotuksen ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta Kotkan ja ukrainalaisen Mykolajivin kaupungin välille.
Mykolajiv oli ennen nykyistä sotaa noin 470 000 asukkaan satamakaupunki Etelä-Ukrainassa. Kaupungissa toimii lukuisia korkeakouluja ja se on merkittävä satamalogistiikan keskus sekä rautatieliikenteen risteys. Kaupungissa on myös lentokenttä ja se tunnetaan laivanrakennusteollisuudesta.
Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat