Asennepilviä tasa-arvon taivaalla
Julkaistu 09.06.2023 Kirjoittajalta Anna VanhalaKeräsimme henkilöstöltä kokemuksia tasa-arvon toteutumisesta Kotkan kaupungin organisaatiossa. Vastaajia kyselyssä oli 508, mikä noin 28% henkilöstöstä. Suurin osa vastanneista työntekijöistä oli tyytyväisiä tasa-arvon tilanteeseen eikä ollut kohdannut ongelmia. Tästä olemme luonnollisestikin iloisia.
Esiin nostettiin kuitenkin myös työpaikan haasteita. Asenteet eri sukupuolia kohtaan olivat yksi kritiikkiä kirvoittanut alue.
”Miehiltä hyväksytään huolimattomuutta enemmän kun naisilta, koska miehet nyt on sellaisia.”
”Miehet tällä alalla tulevat vakinaistetuiksi vähemmällä kokemuksella kuin naiset. Miehiä on vähemmän ja miehiä tunnutaan tällä alalla arvostettavan enemmän. Miehiltä myös odotetaan enemmän toiminallisuutta ja ”raisuutta” kun taas naisilta hellyyttä/ hoivaa.”
”Miehet tuppaavat aina joutumaan TVT-tiimeihin, vaikka osaaminen riittäisi muuallakin.”
Useampi vastaaja toi esiin, että miehiä kohdeltaisiin työpaikalla sallivammalla asenteella tyyliin ”pojat on poikia”. Toisaalta oli myös kokemuksia, että miehiltä odotetaan esimerkiksi teknistä osaamista. Heidän oletetaan hoitavan yhteisiä töitä, joihin liittyy vaikkapa fyysisen voiman käyttöä tai tietoteknisiä vaatimuksia.
”Esimieheni on jakanut fyysisiä töitä perustuen ikään ja sukupuoleen. Esimerkiksi naisten mukaan hän halunnut laittaa miehen työkaveriksi, koska ei usko naisten pärjäävän ilman miestä.”
”Esihenkilön huonotuulisuus ja arvostelut kohdentuvat aina naispuolisiin työntekijöihin, ei koskaan miehiin.”
”Miesten mielipiteet ovat aina vääriä, joten olemme hiljaa yhteisissä kokouksissa.”
Muutamat vastaajat toivat esiin, että heidän esihenkilönsä kohtelee eri tavalla eri sukupuolten edustajia. Tämänkaltaiset epätasa-arvoisuuden kokemukset mitä todennäköisimmin heikentävät halua sitoutua yhteiseen työhön ja työyhteisöön.
Mitä voimme tehdä, jotta kokemukset asenteellisuudesta vähensivät?
Ajattelen, että tässä on jatkuvan itsereflektoinnin paikka.
Itse kukin syyllistyy helposti stereotyyppiseen ajatteluun. Tänäänkin olen osallistunut useampaan kokoukseen, joissa sivuttiin ”miesten tapaa toimia”. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn mukaan työpaikoilla myös jonkin verran puhutaan härskiyksiä ja kerrotaan vitsejä, jotka loukkaavat.
Sukupuolten ominaisuuksia yleistävä puhe ja ajattelu on inhimillistä. Kuitenkin liian usein se on epäreilua tai toista osapuolta väheksyvää. Ja vaikka suurin osa kuulijoista ei puheita ottaisikaan pahalla, joku saattaa silti kokea ne ikävinä.
Hyvä tavoite työpaikoille on neutraali, kaikkiin tasa-arvoisesti suhtautuva puhe ja asenne.