Topi Lehtipuu on yksi Suomen yksilöllisimmistä taiteilijoista. Hän on erittäin monipuolinen ja taitava tenori ja esiintyjä, jonka laaja repertuaari ulottuu vanhasta musiikista nykymusiikkiin. Taiteellisen uransa ohella Lehtipuu on toiminut taiteellisena neuvonantajana ja kuraattorina, hän on ollut Helsingin juhlaviikkojen johtaja vuosina 2015-2018 sekä Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja vuosina 2010-2015. Viime vuosina hänet on nähty myös johtamassa erilaisia orkesterikokoonpanoja kotimaassaan Suomessa, jossa hänen luova ja monipuolinen lähestymistapansa laajan ohjelmiston äärellä on saanut suurta arvostusta.
Lehtipuu kommentoi uutta rooliaan taiteellisena partnerina seuraavasti: ”Taiteellinen suunnittelu on moniulotteinen prosessi. Kymi Sinfonietta on siirtymässä uuden taiteellisen suunnittelun malliin, joka perustuu dialogiin ja yhdistää orkesterin kollektiivisen tiedon ja taidon kapellimestarin näkemykseen. Tämä heijastelee täydellisesti omaa ajattelutapaani ja olen innoissani uudesta roolistani orkesterin taiteellisena partnerina näin keskeisessä kehityskohdassa. On ilo tehdä yhteistyötä ja musiikkia näiden upeiden muusikoiden kanssa.”
Saksofonisti Jukka Perko soitti itsensä jazzpiirien tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazzissa kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin legendaarisen trumpetistin Dizzy Gillespien 70-vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Perko on tunnettu lukuisista menestyneistä yhtyeistään sekä laajasta ohjelmistostaan big bandien ja sinfoniaorkestereiden solistivieraana. Soittamisen ohessa hän toimii Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana, Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana yhdessä viulisti Elina Vähälän kanssa, sekä opettajana Sibelius-Akatemiassa. Perko ja Kymi Sinfonietta ovat tehneet yhteistyötä lukuisia kertoja vuosien varrella.
Tulevaa työtään taiteellisena partnerina hän kommentoi seuraavasti: ”Kymi Sinfoniettan kanssa soittaessani erityisen ihanaa on ollut se, että meille on aina löytynyt yhteisen sävelen lisäksi myös yhteinen, jalan alle menevä pulssi. Jazzkaupunki-Kotkan ja Kouvolan vesijohtovesissä lienee sitä jotakin. Kun saan aloittaa työskentelyn orkesterin taiteellisena partnerina, on se aivan erityisen iso ilo ja etuoikeus. Enkä sano tätä kohteliaisuudesta, koska olen kotoisin Huittisista.”
Kymi Sinfoniettan konserttimestari Raymond Cox kommentoi uutta taiteellisen yhteistyön mallia seuraavasti: ”Säveltäjä Joseph Haydnin sanoin: ajat muuttuvat ja me sen mukana. Tästä vuodesta lähtien siirrymme yhden taiteellisen johtajan mallista uuteen käytäntöön, jossa orkesterimme kiinnittää useamman taiteellisen partnerin eri osa-alueita varten. Kymi Sinfonietta on ollut aina monien värien ja kontrastien orkesteri. Nyt on aika keskittyä näihin erilaisiin piirteisiin niistä vastaavien eksperttien kanssa. Taiteelliset partnerit voivat tuoda uutta syvyyttä, perspektiiviä ja uusia haasteita kokoonpanollemme. Ja olemme enemmän kuin valmiita ottamaan haasteen vastaan.”
Uusien taiteellisten partnereiden lisäksi orkesterissa aloittaa työnsä 1.6. alkaen myös uusi toimitusjohtaja, Mikko Missi. Hän kommentoi tulevaa taiteellista yhteistyötä seuraavasti: ”Syyskauden myötä alkaa uusi ja kiehtova yhteistyö Kymi Sinfoniettan uusien taiteellisten partnereiden kanssa. Odotamme kaikki innolla Topi Lehtipuun ja Jukka Perkon suunnittelemia sisältöjä.”
Syyskaudella myös musiikkikilpailuissa menestyneitä kapellimestareita ja solisteja
Kymi Sinfoniettan syyskauden avajaiskonsertti (16. ja 17.8.) on myös lähtölaukaus jazzmuusikko ja saksofonisti Jukka Perkon uudelle roolille orkesterin toisena taiteellisena partnerina. ”Finnish Standards” -konserteissa soivat suomalaisten kansalliseen korvaan juurtuneet sävelmät – Satumaa, Rantakoivun alla, Kesäillan valssi ja myös monet muilta mailta meille omitut sävelmät saavat konsertissa uuden, entistä jazzillisemman elämän.
Toisen taiteellisen partnerin Topi Lehtipuun johtamat konsertit soivat lokakuun alkupuolella ja mar-raskuun loppupuolella. Lokakuun ”Säkenöivää italialaisoopperaa” -konsertissa matkataan oopperan syntysijoille Italiaan ja oopperaklassikot soivat tässä konsertissa aina varhaisbarokista 1600-luvulta 1800-luvulle saakka. ”In Memoriam” -konsertissa marraskuussa Lehtipuu yhdistää voimansa orkesterimme, neljän kansainvälisen huippusolistin ja Somnium Ensemble -kuoron kanssa kolmen suuren säveltäjänimen, Bachin, Beethovenin ja Mozartin puhuttelevien kuoroteosten äärellä. Lehtipuu on valinnut konsertin solistit tarkoin juuri heille sopiviin osuuksiin – luvassa on todellista vokaalimusiikin juhlaa.
Syyskaudella orkesteri saa vieraakseen kansainvälisissä musiikkikilpailuissa menestyneitä kapellimes-tareita ja solisteja. Syyskauden ensimmäisessä sinfoniakonsertissa elokuussa vieraana on saksalainen Jascha von der Goltz, joka sai laajaa kansainvälistä huomiota menestyttyään vuoden 2021 Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa. Solistina on Lutoslawski-sellokilpailussa läpimurtonsa tehnyt puola-lainen Maciej Kułakowski.
”Voittajien juhlaa” -konsertissa marraskuun alussa vieraana on viimeisimmän Maj Lind -pianokilpailun voittaja, puolalainen Piotr Pawlak. Upeaa kilpailumenestystä on ural-laan kartuttanut myös saman konsertin kapellimestari Nathanaël Iselin, joka sijoittui hänkin jaetulle ensimmäiselle sijalle viimeisimmässä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa.
Syyskuun lopun elokuvakonsertti yhdistää valkokankaalta näkyvän elokuvaelämyksen livenä soitetta-vaan musiikkiin – luvassa on Charlie Chaplinin ikimuistoinen klassikkomykkäelokuva Kultakuume vuodelta 1925. Lokakuun alussa Kotkassa soi Rahmaninov 150 vuotta! -kamarikonsertti, jossa soittajina ovat neljä Kymi Sinfoniettan omaa jousisoittajaa sekä pianisti Irina Zahharenkova.
Yksi syyskauden väripilkuista on orkesterin ja ”Aaltoja! Valoa ja ääntä Kotkassa” -festivaalin välinen yhteistyö. Valon, veden ja värien leikit valtaavat Kotkan konserttisalin torstaina 19.10. huikeassa musiikin ja valon yhteistaideteoksessa, jonka musiikillisesta suunnittelusta vastaa Kymi Sinfoniettan entinen taiteellinen neuvonantaja, kapellimestari Olari Elts ja valotaiteesta Niko Tiainen. Tämä valotaidekonsertti soi mitä mielenkiintoisimpia musiikillisia sävyjä ja efektejä, jotka vievät kuulijan vaikuttavalle visuaaliselle matkalle meren syvyyksistä aina avaruuteen saakka. Konsertissa kuullaan mm. Kymi Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin yhteistilausteos, Outi Tarkiaisen The Ring of Fire and Love. Solistina on saksofonisti Joonatan Rautiola. Valofestivaalia koordinoi Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut.
Kausi päättyy kahteen upeaan konserttiin: ”Valkokankaiden valitut” -konsertissa marraskuun lopussa kotkalaislähtöinen kapellimestari ja pasunisti Antti Rissanen ja säkenöivät tunnetut laulajat johdattelevat yleisön ihanien amerikkalaisten valkokangasklassikoiden ja kotimaisen elokuvamusiikin äärelle. Syyskauden päätöksenä soivat tunnelmalliset joulukonsertit, jotka toteutetaan yhteistyössä kapellimestari Jonas Rannilan ja Kouvolan musiikkiluokkien kuoron kanssa.
Syyskauden konserttiliput tulevat myyntiin 1.8. Vanhat kausikorttipaikat ovat uusittavissa toukokuun lopusta lähtien orkesteritoimistosta (lisätietoja: 050 3232 050 tai 05 234 4891). Uusia kausikortteja myydään kauden alkuun saakka. Konserttiliput tulevat olemaan myynnissä Ticketmaster-verkkopalvelun kautta. Lipun voi lunastaa myös orkesteritoimistosta (Kotkankatu 7, Kotka, puh. 05 234 4891), Kuusankoskitalon ja Manskin (auki tiistaisin osoitteessa Kauppalankatu 13, Kouvola) ennakkomyyntipaikoista sekä konserttitalojen lipunmyyntitiskeiltä ennen konserttia.
Joihinkin konsertteihin sisältyy myös taiteilijatapaamisia, joissa yleisö pääsee kohtaamaan esiintyjiä ja kuulemaan mielenkiintoisia yksityiskohtia mm. teosten taustoista. Lisätietoja näistä tilaisuuksista löytyy orkesterin www-sivulta.