Harrastamisen Suomen malli jatkuu Kotkassa – lasten ja nuorten harrastamista tuetaan 80 000 eurolla
Julkaistu 24.05.2023Harrastamisen Suomen malli on Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittama toimintamalli, joka tukee lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla heille mieluisia ja maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä, pääsääntöisesti lapsen tai nuoren oman koulun tiloissa tai läheisyydessä. Malli on käytössä 91 %:ssa Manner-Suomen kunnista ja siinä on mukana 1900 koulua.
Kotka sai tukea lukukaudelle 2022–2023 60 000 euroa ja sillä järjestettiin 31 kerhoa. Niiden toimintaan osallistui noin 500 kotkalaista ala- ja yläkouluista. Noin puolelle heistä mallin tarjoama harrastus oli ainoa harrastus. Kerhojen teemat valittiin lapsille ja nuorille tehdyn kyselyn perusteella. Kotkassa Suomen Harrastamisen mallin projektista vastaa projektikoordinaattori Jenna Söyring-Holmén Kotkan kaupungin nuorisotyön yksiköstä.
”Malli edistää lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla turvallista ja merkityksellistä vapaa-aikaa, ehkäisee yksinäisyyttä, ja samalla tukee perheitä mahdollistamalla harrastuksen riippumatta perheen sosioekonomisesta asemasta, asuinpaikasta tai terveydentilasta. Oma harrastus tukee lapsen kasvua ja itsetuntoa,” projektikoordinaattori Söyring-Holmén kertoo.
Avustushaku Harrastamisen Suomen mallin toimintaan tapahtuu vuosittain. Tulevalle lukukaudelle Kotkaan myönnetty tuki on 80 000 euroa, eli 20 000 euroa enemmän kuin aiemmin. Myös naapurikunnat saivat tukia, Kouvola 90 000, Virolahti/Kaakon kaksikko 30 000, Hamina 70 000 ja Pyhtää 50 000 euroa. ”Tulevalla kaudella pyrimme Kotkassa lisäämään ryhmiä ja saamaan harrastusten piiriin 700 osallistujaa. Mallissa harrastustarjonta valitaan lasten ja nuorten toiveiden mukaan ja sitä suunnitellaan yhteistyössä harrastusten tuottajien kanssa. Ensi kaudelle on erityisesti haussa erilaisten pallopelien, pelisuunnittelun, voimistelun, cheerleadingin, sirkuksen ja leivontaryhmien ohjaajia – kaikki lajit ja harrastukset ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan,” Söyring-Holmén sanoo.
Kotkassa harrastamisen malli otettiin vastaan innostuneesti ja se on saanut positiivisen vastaanoton sekä lasten ja nuorten, että heidän perheidensä keskuudessa. ”Ohjaajat olivat tosi mukavia ja kerhossa oli hauskaa. Osasin mennä harrastukseeni itsekseni, siellä minua oltiin vastassa. Menisin kyllä uudestaan samaan kerhoon,” yksitoistavuotias kerhoon osallistunut koululainen kertoo. Koululaisen huoltaja lisää, ”Harrastusryhmä oli mieluisa kokemus, mutta huomasin, että myös se, että lapsi sai mennä itsenäisesti harrastukseensa ja tulla sieltä kotiin, oli lapselle tärkeää – itsenäisyyden kokemus oli lapselle voimauttava. Ehdottomasti kannattaa osallistua harrastusryhmiin, jos vaan sopiva ryhmä löytyy!”.
Söyring-Holmén kiittelee koulujen opettajia, sillä heidän osallistumisensa kerhojen järjestämiseen on ollut ensiarvoisen tärkeää. ”Ilman opettajien aktiivisuutta kerhot jäisivät monelta perheeltä huomaamatta. Myös yhteistyö seurojen ja yhdistysten taitavien ammattilaisten kanssa on ollut mahtavaa. Odotamme jo innolla uutta lukuvuotta!”
Kerhoihin ilmoittautuminen starttaa jälleen syksyllä uuden lukuvuoden myötä. Ensisijaisesti ryhmiin pääsevät ne lapset ja nuoret, joilla ei ole muita harrastuksia. Lisätietoja harrastusten tuottajille ja perheille osoitteessa Kotka.fi/maksutonharrastus.
Yhteydenotot ja lisätiedot:
Jenna Söyring-Holmén
Projektikoordinaattori, nuorisotyön yksikkö
jenna.soyring-holmen@kotka.fi
Puh. 040 120 8726
Lisätietoja Suomen harrastamisen mallista
Lisätietoja avustuksista Aluehallintoviraston verkkosivuilta