Katupölykausi käynnistymässä – näin voit omalta osaltasi helpottaa tilannetta
Julkaistu 04.04.2023Katupöly on hiukkaskoktaili, joka voi sisältää suuren määrän erilaisia epäpuhtauksia; hiekkaa, maa-aineksia, siitepölyjä, nastarenkaiden ja hiekoitushiekan asfaltista hiomaa kiviainesta, nastoista ja renkaista irronnutta materiaalia ja autojen pakokaasuista kadulle laskeutuneita yhdisteitä.
Suurimmat katupölypartikkelit narskuvat hampaissa ja ne jäävätkin hengitettäessä yleensä ylempiin hengitysteihin. Pienimmät hiukkaset voivat päästä pidemmälle, keuhkorakkuloihin ja verenkiertoon asti. Ja se osuus, pienhiukkaset, on terveydelle se kaikkein haitallisin.
Katupölylle kaikkein alttiimpia ovat pitkäaikaissairaat, hengitystie- ja sydänsairauksista kärsivät, allergikot ja astmaatikot, vanhukset ja pienet lapset. Ärsytysoireita esim. silmien kirvelyä ja kutinaa, yskää, nuhaa voivat kuitenkin saada myös terveet. Terveellistä katupölyn hengittäminen ei siis ole kenellekään.
Näillä konstein voit omalta osaltasi vähentää katupölyn muodostumista ja lievittää siitä aiheutuvia haittoja:
- Vältä turhaa autoilua. Kulje sen sijaan lyhyet asiointi- ja työmatkat kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla.
- Eniten katupölyä on yleensä vilkkaimpien teiden varsilla. Vältä siis kaikkein pölyisimpiä reittejä ja kulje vähän sivummalla – suuntaa askeleet kohti puistoja, lähimetsiä ja rantoja.
- Vaihda talvirenkaat kesärenkaisiin heti säiden salliessa. Nastarenkaat rouhivat asfaltin pinnasta vain lisää hiukkasia ilmaan.
- Lakaise hiekat omalta piha-alueelta ja parkkipaikalta märkänä, esim. heti sateen jälkeen. Kastele piha-alue tarvittaessa, sillä kosteus sitoo itseensä pölyä.
- Siirrä autosi tien varrelta hyvissä ajoin ennen hiekanpoistotöiden alkamista.
- Jos mahdollista, pidä ikkunat kiinni kaikkein pölyisimpinä päivinä, koska katupöly kulkeutuu myös sisätiloihin. Tuuleta mieluummin sisäpihan puolelta.
- Hanki tehokkaat tuloilmasuodattimet tuuletusikkunoihin, ulkoilmaventtiileihin ja mahdolliseen ilmanvaihtokoneeseen. Muista myös vaihtaa ne säännöllisin väliajoin.
- Käytä tarvittaessa kasvomaskeja tai hengityssuojaimia.
Seuraa ilmanlaadun tilannetta reaaliaikaisesti osoitteessa www.ilmanlaatu.fi
sekä https://www.kotka.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparisto-ja-luonto/ymparistonsuojelu/ilmanlaatu/
Seuraa erityisesti PM10-tilannetta (hengitettävät hiukkaset), joka varsinkin keväisin viittaa usein katupölyyn ja muihin karkeisiin hiukkasiin.