Katse taaksepäin
Julkaistu 23.03.2023 Kirjoittajalta Minna Uusitalo(kirjoittaja: Minna Uusitalo, henkilöstöjohtaja)
Yltiöpositiiviseksi Kotkan kaupungin työyhteisöjä ei voi väittää, mutta suurimmalla osalla yksiköistä menee hyvin. Tämän johtopäätöksen voi tehdä syksyllä 2022 tehdystä työhyvinvointikyselystä. Kehitystä on tapahtunut ja suunta on oikea. Kyselyn hyvä tulos ei sinällään yllättänyt. Tulos ennemminkin tuki sitä käsitystä, mikä monen meistä kokemus onkin.
Kyselyn myönteisiä arvioita oli erityisesti työn imun ja työstä innostumisen alueella. Pitkäjänteinen esihenkilötyön kehittäminen on myös tuottanut tulosta, sillä esihenkilötyötä arvioitiin myönteisesti. Merkittävin tulos oli mielestäni se, että 80 % vastaajista suosittelisi nykyistä työpaikkaa myös tuttavalleen. Tämä oli erittäin vahva tulos.
Kaupungin yksiköissä tehtiin vuonna 2022 edelleen työtä pienillä resursseilla ja myös kiire työssä näkyi työhyvinvointikyselyn tuloksissa. Työntekijöillä ei ole tarpeeksi aikaa saada töitään tehdyksi. Resurssipula, sijaispula ja rekrytointien haasteet olivat arkipäivää vuonna 2022 ja on hyvä, että asia nousi esille myös työhyvinvointikyselyssä. Tämä on keskeinen asia, johon koko organisaation tulee kiinnittää tulevina vuosina huomiota talouden tasapainottamisen haasteesta huolimatta.
Henkilöstöjohtajana näen merkittäväksi kyselyn tuloksen siitä, että yhteisesti sovittujen toimintatapojen mukaisesti toimimisessa olisi vielä kehitettävää. Yhdenmukaiset toimintatavat nähdään tärkeänä työhyvinvoinnin kannalta ja se luo henkilöstöpolitiikkaan oikeudenmukaisuutta. Yhdenmukaistamista on tehty pitkään. Helmerissä on mittava määrä yhteisiä ohjeita. Olennaista on, miten yhteisiin ohjeisiin ja linjauksiin sitoudutaan. Se vaatii esihenkilötyöltä vaivaa, vahvuutta ja osaamista.
Vuosi 2022 osoitti jälleen, että maailman mullistukset voivat muuttaa meidän jokaisen tavallista arkea. Epävarmuus kalvaa varmasti meidän jokaisen mieltä. Ukrainan sota toi valmiusasiat jälleen osaksi ainakin valmiusryhmän viikko-ohjelmaa. Sodan vaikutuksia on pohdittu ja ratkottu monesta näkökulmasta eri vastuualueilla. Vaikutukset ulottuvat arkeen asioihin, joiden olemassaoloa ei normaalitilanteissa edes tunnisteta. Nyt on ollut pakko tunnistaa ja varmistaa.
Hyvinvointialueen valmistelu ei Kymsoten johdosta enää työllistänyt Kymenlaakson kuntia yhtä paljon kuin muualla Suomessa, mutta Kotkan kaupungistakin siirtyi noin reilu 300 työntekijää hyvinvointialueelle (ml. Kympe). Siirto sujui hyvin ja siirtomäärän pienuudesta huolimatta muutos on suuri niille yksiköille ja työntekijöille, joita siirto koski.
Hyvinvointialueen perustamisen jälkeenkin kuntakentälle on tulossa isoja muutoksia. Yksi isoimmista on suunnitelma siitä, että vuoden 2025 alussa TE-palvelut siirtyvät valtiolta kuntien toiminnaksi. Siirtymiseen on jo valmistelut käynnissä ja Etelä-Kymenlaakson kunnat tekevät siinä tiivistä yhteistyötä. Myös hyvinvoinnin ja terveyden vastuualueella maahanmuuttajapalvelut ovat isojen muutosten alla ja siellä on käyty vuoden 2022 aikana laajoja yhteistoimintaneuvotteluja vastaanottokeskuksen, hybridiyksikön, tulkkikeskuksen ja kotouttamispalveluiden osalta.
Keväällä 2022 käytiin myös valtakunnalliset virka- ja työehtosopimusneuvottelut. Neuvottelut osoittautuivat vaikeiksi ja pitkittyivät eikä työtaisteluiltakaan vältytty. Työtaisteluiden vaikutukset kohdentuivat myös osaan Kotkan kaupungin yksiköitä.
Kuntakentän muutokset ovat viime vuosina olleet mittavia ja laajoja. Toimintoja kehitetään, uusia rakenteita ja organisoitumistapoja luodaan. Jos joku vielä tokaisee, että kunta on työpaikkana jämähtänyt ja stabiili, hän ei tiedä mistä puhuu. Kuntakenttään kohdentuu odotuksia monelta taholta. Esimerkiksi valtio luo uusia odotuksia lainsäädännön kautta, paikallinen päätöksentekopolitiikka luo paikallisen tason vaateet ja mm. ammattiliitot luovat odotuksia työnantajapolitiikkaan valtakunnallisesti ja ne heijastuvat myös paikalliseen toimintaan. Nämä muutamat esimerkit kertovat siitä, että kunnissa palveluja ja toimintatapoja kehitetään jatkuvasti. Muutos on todellakin tullut jäädäkseen. Muutoksista huolimatta työhyvinvointikyselyn tulokset osoittavat, että ainakin Kotkan kaupungissa työntekijät ovat sopeutuneet ja työhyvinvointi on keskimääräistä parempaa. Meillä Kotkan kaupungin organisaatiossa menee hyvin! Ja pidetään hyvästä meiningistä kiinni myös jatkossa. Välitetään ja huolehditaan toisistamme edelleen; reilusti, rohkeasti ja rakkaudella.
Minna Uusitalo, Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja