Pidennetyn oppivelvollisuuden opetuksen järjestämiseen muutoksia Kotkassa
Julkaistu 03.02.2023Pidennetyn oppivelvollisuuden opetuksen järjestämiseen esitetään muutoksia elokuusta 2023 lukien. Nykykäytännön mukainen toimintamalli Kotkassa ei noudata kaikilta osin lainsäädäntöä eikä opetushallituksen ohjeistuksia. Opetuksen järjestämisen muutostarve koskee Langinkosken koulun erityisopetuksen neljää dysfasialuokkaa sekä varhaiskasvatuksen hallinnoimaa esiopetusta. Asia on kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan käsittelyssä 15.02.2023.
Toiminnan muutos koskee esi- ja alkuopetuksessa opiskelevia pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita, joilla on kehityksellinen kielihäiriö. Kotkassa on pääsääntöisesti käytössä yksi malli kolmesta opetussuunnitelman perusteiden mukaisesta vaihtoehdosta koskien pidennetyn oppivelvollisuuden opetusta.
Paikallisen käytössä olevan mallin mukaan pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat kielihäiriöiset oppilaat opiskelevat esi- ja alkuopetuksen ajan perusopetuksen järjestämissä erityisopetuksen diagnoosipohjaisissa pienryhmissä, esiopetuksessa kaksi vuotta ja alkuopetuksessa kaksi vuotta. Lainsäädäntö edellyttää kaikkien yksilöiden yhdenvertaista kohtelua ja kieltää syrjinnän. Lainsäädännön mukaan lapsella on oikeus saada opetusta ja tukea omassa lähikoulussaan. Jos se ei ole mahdollista, opetus tulee järjestää erityisryhmässä. Lähtökohtana tulee olla lapsen oikeus tukeen tavalla, joka sopii parhaiten hänen tarpeisiinsa. Diagnoosipohjaisten pienryhmien Kotkassa ei katsota toteuttavan edellä mainitusti lainsäädännön vaatimuksia.
Muutos on tarkoitus toteuttaa Langinkosken koulussa vaiheittain neljän seuraavan lukuvuoden aikana siten, että opetusryhmiä vähennetään yksi ryhmä vuosittain. Elokuusta 2023 lukien Langinkosken koulun pienryhmään ei enää ohjata esiopetuksessa aloittavia oppilaita. Näiden oppilaiden esiopetus toteutetaan varhaiskasvatuksen järjestämässä esiopetuksessa. Elokuusta 2026 lukien erityisopetuksen dysfasialuokkia ei ole.
Opetustoimen henkilöstön osalta muutos koskee Langinkosken koulussa dysfasialuokissa työskenteleviä neljää erityisluokanopettajaa sekä koulunkäynnin ohjaajaa. Kaikkien Langinkosken dysfasialuokkien erityisluokanopettajien ja koulunkäynninohjaajien virka-/työsuhde jatkuu nykyisen työnantajan palveluksessa. Muutoksesta johtuen joudutaan tekemään henkilöstön siirtoja ja työpaikan vaihdoksia vaiheittain toteutettuna.
Varhaiskasvatuksessa tulevan toimintavuoden (alkaen 1.8.2023) varhaiskasvatuksen ryhmien sekä esiopetusryhmien tarvitsemat henkilöstöresurssit suunnitellaan hyvissä ajoin keväällä 2023. Henkilöstöresurssien ja muussa suunnittelussa huomioidaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmissä olevien lasten tuen tarpeet.
Esiopetuksen osalta henkilöstökulujen nousu on epätodennäköinen tulevana toimintavuonna 2023–2024, koska esioppilaita on tämän hetken tiedon mukaan vähemmän kuin kuluvana toimintavuonna. Perusopetuksessa erityisluokanopettajien määrä ei vähene muutoksesta johtuen, joten kustannusvaikutuksia ei synny.
Asiasta on järjestetty muutosneuvottelu 1.2.2023 henkilöstön edustajien kanssa. Neuvottelussa nousivat esiin muun muassa päätöksenteon aikataulu, esiopetusryhmien ja varhaiskasvatuksen tilojen sekä kelpoisen henkilöstöresursoinnin riittävyys.
Opetuksen järjestäjän näkökulmasta aikataulu on riittävä muutoksen toteuttamiseen syksystä 2023 alkaen. Laadukkaan palvelun varmistamiseksi pidetään huoli myös jatkossa henkilöstöresurssien riittävyydestä ja tilojen toimivuudesta. Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden opetus ja tuki järjestyvät laadukkaasti ammattitaitoisen henkilöstön avulla. Samalla siirrymme noudattamaan lainsäädännön mukaista palvelutuotantoa. Suunnitelmat tarkentuvat kevään 2023 aikana.