Merikeskus Vellamon Tietoherkuissa mielenkiintoisia luentoja kevään aikana
Julkaistu 30.12.2022Merikeskus Vellamon kevätkauden 2023 ohjelmassa on Tietoherkku-luentoja museoiden sisältöihin liittyvistä kiinnostavista aiheista. Luennot järjestetään keskiviikkoisin klo 17 Vellamon auditoriossa, ja ne ovat maksuttomia. Keskiviikkoiltaisin klo 17-20 myös Vellamon näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy.
Pirtusota merellä ja suursalakuljettajat 11.1. klo 17
FT, tietokirjailija Juha Ylimaunu kertoo uutuuskirjansa Pirtusota ja salakuljettajat pohjalta Suomessa kieltolain seurauksena 1920-luvulla alkaneen pirtusodan päätapahtumat. Esityksessä nähdään runsaasti aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia. Teos ja luento perustuvat monivuotiseen työhön, jota ovat avustaneet muun muassa kotkalainen Pekka Takoja ja Merivartiomuseo.
Pirtusodassa taloudelliset panokset olivat suuret; aluksia ja lasteja menetettiin. Aseellisia yhteenottoja esiintyi, ja myös meri otti omansa. Suomen rannikoilla ei ole nähty yhtä suurimittaista laitonta toimintaa ennen tätä aikaa eikä sen jälkeen.
Ammattimaisista salakuljettajista koottiin 1920- ja 1930-luvuilla kortisto. Se tuhoutui sotavuonna 1944, minkä vuoksi suursalakuljettajien toiminta on ollut pääosin hämärän peitossa. Nyt heidän taustojaan, operaatioitaan ja laivojaan on jäljitetty lukuisista eri lähteistä. Yleinen väite, että salakuljettajat olivat työmiehiä, ei päde suursalakuljettajiin: heitä oli kaikista kansankerroksista. Joukosta löytyy uskomattomia ihmiskohtaloita. Jotkut rikastuivat, jotkut menettivät kaiken.
Rakkaudesta veneisiin – Veneenveistäjien Summa 15.2. klo 17
Summan kylä itäisellä Suomenlahdella on ollut maamme merkittävimpiä veneiden rakentamisen keskuksia. Venepuuseppä Timo Suomalainen kertoo esityksessään Summan veneenveistäjistä ja veneenveiston historiasta. Esitys pohjautuu Suomalaisen ja Jorma Rautapään vuonna 2021 omakustanteena julkaisemaan kirjaan Veneenveistäjien Summa: kuvaus itäisellä Suomenlahdella sijaitsevan Summan kylän veneenveistäjistä ja veneistä.
Kotkan norjalaiset – sukuni tarina 15.3. klo 17
Yleisölle avoimessa keskustelutilaisuudessa tarkastellaan norjalaisuuden vaikutuksia Kotkan historiassa. Tilaisuuden juontaa toimittaja Jari Korkki ja sen järjestää Vellamon ystävät ry.
Pompeji, puutarhat ja niiden tutkimus 19.4. klo 17
Tutkijatohtori Samuli Simeliuksen luento on osa 31.3. avautuvan Pako Pompejista -näyttelyn oheisohjelmaa.
”Stimmaajat”. Suomalaisten merimiesten kokemuksia höyrylaivoissa työskentelemisestä. 3.5. klo 17
Ulla Kallberg käsittelee esitelmässään merimiesten omia käsityksiä merimiehenä olemisesta, laivaelämästä ja työstä vuosina 1910-1955. Esitelmä perustuu Kallbergin syksyllä 2022 tarkastettuun väitöskirjaan ”Sillä ainahan merimies sentään on erimies”. Merimiesidentiteetit muuttuvassa maailmassa. Aineistona on käytetty merimiesten kirjoittamia kyselyvastauksia, jotka Turun yliopiston kansatieteen laitos tallensi 1960-luvun alussa.
Muista myös:
Kymenlaakson Sukututkimusseuran kuukausiesitelmä 22.2. klo 17.30-19
Vellamon monitoimitila Ruuman tilaisuudessa tutkija Elina Pylsy-Komppa esittelee Kymenlaakson museon arkisto- ja valokuvakokoelmia. Vapaa pääsy.