Sunilan kehittämishanke hyvässä myötätuulessa – Aino Aalto -näyttelyssä yli 2700 kävijää
Julkaistu 07.09.2022Sunilassa meneillään oleva kaupunginosan kehittämishanke ”Sunilan matkailupalveluiden kehittäminen – tiekartta maailmanperintökohteeksi” on hyvässä myötätuulessa ja kuluneen kesän aikana alueella oli runsaasti monenlaista toimintaa. Lisäksi Sunila on ollut poikkeuksellisen paljon esillä eri tiedotusvälineissä ja kirsikkana kakun päällä oli elokuussa Helsingin Sanomissa julkaistu kolmen sivun artikkeli Sunilan asuntoalueista.
Aino Marsio-Aallon tuotantoa kesällä Sunilan Kantolassa esitelleessä ”Alvarin varjosta” -näyttelyssä vieraili 2675 maksanutta asiakasta ja kaiken kaikkiaan näyttelyn näki puolentoista kuukauden aikana runsaat 2700 henkilöä.
Näyttely sai muun Sunilan tapaan runsaasti medianäkyvyyttä ja myös siihen liittyvä oheisohjelma kiinnosti ihmisiä. Ohjelmassa olivat mm. Heikki Aalto-Alasen ja Jari Järvelän kirjailijatapaamiset ja Tapani Mustosen arkkitehtuuriesitelmä.
Lisäksi Kantolan puutarhassa järjestettiin kesä-heinäkuussa taidejoogaa ja heinäkuussa kaksi taidepiknikkiä.
”Oheisohjelmalla on tuotu Kantolaa esille ja parannettu Kantolan näkyvyyttä tapahtumien järjestämispaikkana, kokeiltu ja luotu uusia toiminnan tapoja, luotu yhteistyömalleja ja kumppanuuksia sekä parannettu alueen yhteisöllisyyttä”, kertoo Sunilan kehittämishankkeen koordinaattori Jani Kylmänen.
Hankekoordinaattorin tehtäviin kuuluvat mm. Sunilan tunnettuuden lisääminen ja yhteistyöverkostojen vahvistaminen, matkailupalveluiden kehittäminen yhdessä matkailutoimijoiden kanssa sekä vierailijoita palvelevan info- ja palvelupisteen toteuttaminen Sunilaan kesän 2022 ajaksi.
Kävijöitä info- ja palvelupisteellä 15.6-6.8. oli yhteensä 612. Pisteellä työskennelleet neljä kesätyöntekijää opastivat kävijöitä ja matkailijoita tutustumaan Sunilaan, ohjasivat Kantolan Aino Marsio-Aalto -näyttelyyn ja myivät info- ja palvelupisteellä olleita tuotteita.
Info- ja palvelupisteessä oli esillä vanhoja Sunila-aiheisia valokuvia ja myynnissä arkkitehtuuri-, muotoilu-, design- ja Sunila-aiheisia tuotteita. Pisteen yhteydessä on toiminut kesän aikana myös yksityinen pop up -vintagekauppa.
Lisäksi kesä-heinäkuussa alueella kuvattiin ”Alvar Aalto Kymenlaaksossa” -polkupyöräreittiä osana Sunilan matkailupaketteja. Reitti on valmistunut VisitKotkaHaminan ja Sunilan kehittämishankkeen yhteistyönä. Reittiin voi tutustua osoitteessa https://www.outdooractive.com/fi/route/pyoeraeretket/kymenlaakso/alvar-aallon-kymenlaakso/800047148/
”Kesän aikana on myös kartoitettu Sunilan liiketiloja ja alustavasti mietitty erilaisten yritysten mahdollisuuksia toimia alueella”, Jani Kylmänen kertoo.
Lisäksi Sunilan yksityiset Airbnb-asuntojen omistajat ovat kehittämishankkeen innoittamina perustaneet verkkosivuston https://www.visitsunila.fi/, joka tarjoaa majoitusta Aalto-hengessä.
Sunilan Kantolan odotettu julkisivukunnostus on käynnistynyt elokuussa ja valmistuu loppuvuodesta. Kantola pyrkii avaamaan ovensa vielä ennen joulua.
Parhaillaan Kantolan hallitus valmistelee tulevaa toimintamallia, jolla tiloja ja palveluja tarjotaan monipuolisesti kokous- ja juhlakäyttöön, tapahtumiin ja näyttelyihin.
Tiekartta pitkäjänteistä kehitystyötä varten
Kehittämishankkeen osana on Pink Eminence -konsulttiyrityksen Outi Raatikainen laatinut tiekartan Sunilan pitkäjänteistä kehitystyötä varten.
Tiekartta viitoittaa suuntaa alueen kehittämiselle sekä tärkeimmät roolit, kumppanuudet ja kehittämiskohteet. Lähtökohtana on Sunilan palvelujen, elävyyden ja vetovoiman parantaminen niin asuinalueena kuin kulttuurimatkailukohteena sekä alueen ainutlaatuisten arvojen säilyttäminen mahdollisen maailmanperintöstatuksen edellyttämällä tavalla. Tiekartta on laadittu vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa.
Kesän aikana onkin käyty runsaasti erilaisia yhteistyöneuvotteluita Sunilan kehittämisestä. Osapuolina ovat olleet Kotkan kaupungin edustajien lisäksi mm. Kotkan Tapahtumakeskus, Karhulan Teollisuuspuistoyhdistys, VisitKotkaHamina, Pro Sunila ry, Kantolan Tulevaisuus ry, Sunilan Sisu, Kotkan Korttelikotiyhdistys, Kotkan Julkiset Kiinteistöt, Alvar Aalto-seura, Alvar Aalto-säätiö, Suomen Lasimuseon ystävät ry, Meriset Itäisen Suomenlahden Risteilyt ja joukko yksityisiä yrittäjiä.