Kesälampaat tekivät selvää jälkeä jättipalsamikasvustosta
Julkaistu 11.09.2022Lampaiden kesätyö Ruonalassa on päättynyt tältä kesältä. Kotkan kaupungin järjestämä ensimmäinen virallinen laidunnuskokeilu on ollut erittäin onnistunut.
”Tämän tyyppiselle asukkaiden osallistamiselle näytetään vihreää valoa ja lampaat tullaan varmasti näkemään ensi kesänä uudelleen Ruonalassa. Syksyn ja talven aikana käydään keskusteluja ensi kesän toteutuksesta ja mahdollisista muista laidunnettavista alueista. Lampaat tekivät juuri sen, minkä vuoksi ne tänne tuotiin eli poistivat jättipalsamit kiitettävästi aitauksen sisältä”, kertoo Kotkan kaupunginpuutarhuri Mari Nenonen.
”Toivomme, että tämä on herätellyt puistokummien lisäksi Kotkan asukkaita torjumaan jättipalsamia, sillä kasvia löytyy ympäri Kotkaa ja esimerkiksi virtaava vesi toimii valitettavasti tehokkaana siementen levittäjänä.”
Lampaiden hoitotehtäviin hakeuduttiin viime keväänä Kotkassa aloitetun puistokummitoiminnan kautta. Mukaan ilmoittautui lähialueelta 17 perhettä.
”Lampaiden hoitaminen on ollut monille ikimuistoinen elämys”, kertoo viherympäristön osallisuuskoordinaattori Inka Setälä.
”Lampaiden hoitaminen oli joka illan kohokohta yhdessä koko perheen kanssa, auringon laskiessa kuunneltiin lampaiden syömisen rouskutusta täydessä hiljaisuudessa, vain lintujen sirkutus taustalla. Lampaiden laskeminen ennen nukkumaan menoa oli myös hauska iltasatumuoto tänä kesänä”, kertoo yksi lampaiden hoitajista, Marika Alatalo.
Työ ei lopu vielä tähän
Lampaille rakennettiin yli kahden hehtaarin kokoinen aitaus yhdelle Kotkan suurimmista jättipalsamiesiintymistä.
Aidattu alue oli ideaali laiduntamiseen, sillä siinä oli vanhaa pellon pohjaa suojaisen metsänpohjan lisäksi. Samassa yhteydessä myös alueen asukkaat aktivoituvat vieraslajin poistoon, minkä avulla kokonaisuudessaan ongelmaa on saatu alueella kuriin.
Työ ei kuitenkaan lopu vielä tähän, vaan kasvin poistoa on tehtävä vähintään kolme vuotta, jotta alueella oleva siemenpankki ei enää aktivoidu.
”Jättipalsami on vieraslajeista kuitenkin se, joka talttuu tosiaan jo kolmen vuoden ponnisteluilla. Tuloksia saa aikaiseksi, kun saadaan kitkentätalkoisiin muitakin kuin lampaita”, painottaa työnjohtaja Satu Ylämäki kaupungin puistotoimesta.
”Lampaat saivat todella erityishoitoa puistokummeilta ja hienoa nähdä miten ihmiset ottavat vastuuta hoidosta”, toteaa puolestaan Kalliomäen tilan lampuri Tuomas Mattila.
Osallisuuskoordinaattori Inka Setälä iloitsee aktiivisten vapaaehtoistoimijoiden yhteisöllisyydestä. Lampaiden hoidon yhteydessä järjestettiin myös useampi yhteisöllinen tapahtuma, kuten lampaiden tervetuliaisjuhla, nimiäiset ja taideryhmä lammasaitauksessa lampaiden hoitajille.
”Haasteet luonnonmonimuotoisuuden katoamisessa ovat meidän kaikkien käsissä ja tässä yksi hyvin konkreettinen tapa auttaa luontoa”, Inka Setälä kertoo.