Puun vuoro -näyttely on kunnianosoitus Kymenlaakson metsäteollisuudelle ja sen tekijöille
Julkaistu 16.05.2022Elämyksellinen Puun vuoro -näyttely nostaa esille metsän, teollisuuden ja tekijät. Metsäteollisuus piippuineen on tänäkin päivänä olennainen osa kymenlaaksolaista kaupunki- ja mielenmaisemaa.
Näyttelyssä, joka on esillä Kymenlaakson museossa Merikeskus Vellamossa 18.5.2022-11.1.2026, kuljetaan läpi vuosikymmenten puun mukana.
Liikkeelle lähdetään Kymijoen varren sahoista. Joki ja sen valjastaminen uittoon olivat ratkaiseva tekijä maakunnan noustessa tärkeäksi metsäteollisuuden keskukseksi. Matka jatkuu metsästä tehtaisiin, joissa vallitsee oma, löysistä löysiin elävä kulttuurinsa.
Teollisuuspaikkakunnat rakentuivat aikoinaan lähes tyhjästä, ja tehtaiden ympärillä pyöri koko elämä. Tehtaat rakensivat kaupat, koulut ja kirkot. Työväki asui tehtaan asunnoissa, ja vapaa-aikakin kului työnantajan järjestämässä toiminnassa. Yhtiöläisyys eli vahvana.
Kymenlaaksolainen metsäteollisuus oli alusta alkaen kansainvälistä – perustajia myöten. Nykyään niin ihmiset, tuotteet kuin koneetkin liikkuvat ympäri maailman. Tuotantolinjan äärellä sekä entisaikojen että nykypäivän visionäärit ovat löytäneet uusia muotoja ja väyliä Kymenlaaksosta maailmalle. Maakunnassa on syntynyt vietävän hyviä tuotteita.
Aluksi tuotettiin paperia, pahvia ja sellua. Nykyisin puusta jalostetaan myös lääketeollisuuden tuotteita ja hitsausmaskeja, joita ei heti puupohjaisiksi hoksaisi. Bioinnovaatiot ja kiertotalous ovat tätä päivää. Metsäteollisuus on läsnä meidän kaikkien arjessa.
Puun vuoro on suunniteltu kokemuksellisuudesta käsin, Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn viitoittamalla tiellä. Koska aihealue kattaa massiivisia tehtaita ja koneita sekä monimutkaisia prosesseja, joita ei ole voitu näyttelytilaan sellaisenaan tuoda, näyttely on toteutettu lavastuksellisella otteella.
Tehtaan tunnelmaan pääsee ohjaamalla koneen käyntiä valvontapöydän ääressä tai kulkemalla huoltotunnelin telojen välistä. Seinän mittainen silhuettikuva kertoo puun matkasta metsästä tehtaaseen. Näyttävästä visuaalisesta ilmeestä vastaa Fantasia Works Oy, joka on osa mm. teemapuistoja ja leikkipaikkoja suunnittelevaa ja toteuttavaa Lappset-konsernia.
Näyttelyssä on hyödynnetty myös Kerro meille! -kyselyn vastauksia. Vuosittain järjestettävässä kymenlaaksolaisten museoiden yhteisessä muistitiedon keruuhankkeessa oli vuonna 2020 teemana metsäteollisuus. Kyselyn avulla osallistettiin yleisöä ja saatiin talteen omakohtaisia muistoja työstä metsäteollisuuden parissa.
Näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat Stora Enson Anjalankosken tehtaat, MM Kotkamills Boards Oy, UPM-Kymmene Oyj ja Sonoco-Alcore Oy. Tuen lisäksi yhtiöt ovat lahjoittaneet museolle yllättävän ja monipuolisen kokonaisuuden metsäteollisuuden nykyisestä tuotannosta.
Näyttelyyn liittyy Miltä teollisuus tuntuu? -kokonaisuus, jonka toteuttamiseen on saatu avustus Museoviraston innovatiivisista hankerahoista. Syksyllä käynnistyvässä toiminnassa näyttelyn teemaa käsitellään yhdessä yleisön kanssa. Tarkoituksena on kehittää vuorovaikutteinen toimintamalli nykyhetken ja tulevaisuuden teemojen käsittelyyn.
Näyttely on osa koko Kymenlaakson yhteistä metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlavuotta: kymenlaaksonihme.fi
Näyttelyyn liittyviä tapahtumia:
18.5. klo 17-19. Tekijät tavattavissa! Oivallinen mahdollisuus päästä jututtamaan Puun vuoron tekijöitä ja kuulemaan mielenkiintoisia asioita näyttelyn suunnittelusta, merkityksestä ja toteutuksesta. Vapaa pääsy.
Syksyllä 2022. Miltä näyttää, kun puu astuu vuoroonsa? Koreografi ja tanssija Aino Karstinen johdattelee katsojan seuraamaan puun matkaa metsästä tehtaalle tanssiteoksella Puusta on meidät tehty.