Kaupunginhallitus lähetti valtuustolle uuden ehdotuksen vuoden 2022 talousarviosta
Julkaistu 29.11.2021Kotkan kaupunginhallitus käsitteli 29.11. kaupunginjohtaja Esa Sirviön uutta ehdotusta Kotkan ensi vuoden talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi 2023 – 2024 ja päätti lähettää sen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Valtuusto kokoontuu käsittelemään talousarviota ja taloussuunnitelmaa 13. joulukuuta.
Kaupunginjohtaja Sirviö julkisti ensimmäisen ehdotuksensa talousarvioksi 25.10. ja kaupunginhallitus hyväksyi sen yksimielisesti.
Talousarvion valmistelua jouduttiin kuitenkin jatkamaan, kun kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen selvisi uutta tietoa sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten kustannuskehityksestä ja laskutuksen suuruudesta.
Kaupunginvaltuusto kokoontui 8.11. talousarvion tiedonantokokoukseen, jossa sille esiteltiin talousarvion valmistelutilanne sekä erilaiset skenaariot Kymsoten talousarvioesityksiin perustuen.
Kaupunginhallitus kokoontui 11.11. käsittelemään talousarviovuoden 2022 veroprosentit sekä kuulemaan talousarvion valmistelutilanteen. Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle veroprosenttien säilyttämistä ennallaan.
Kaupunginvaltuusto kokoontui 15.11. päättämään vuoden 2022 veroprosenteista. Käsittelyn jälkeen puolueryhmät esittivät kaupunginhallituksen esityksestä poikkeavat esitykset. Äänestysten jälkeen kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2022 tuloveroprosentiksi 22,00 %, missä on korotusta kuluvan vuoden tulosveroprosenttiin 0,5 prosenttiyksikköä. Kiinteistöveroprosentit päätettiin säilyttää ennallaan.
Talousarvion valmistelua jatkettiin uutena kaupunginjohtajan esityksenä kaupunginhallituksen kokoukseen 29.11. Valmistelussa huomioitiin Kymsoten talousarviovalmistelusta saadut tiedot. Myös Kymsoten talousarviovalmistelun aikataulua päivitettiin.
Kymsoten talousarvion käsittely siirtyi joulukuulle, joten lopulliset tiedot eivät ole olleet käytettävissä kaupungin talousarviota valmisteltaessa.
Talousarvioon 2022 on kuitenkin arvioitu Kymsoten laskutuksen suuruudeksi 234 miljoonaa euroa. Arvio perustuu kuntaneuvottelujen ennakkotietoon.
Kaupunginjohtajan uuteen esitykseen tarkistettiin myös muita toimintakatteen muutoksia. Talousarviovalmistelussa huomioitiin myös lokakuun toteumatiedon perusteella päivitetty kuluvan vuoden ennuste.
Kymsoten talousarviotietojen päivityksen seurauksena myös kunnan valtionosuuslaskennat päivitettiin vastaamaan arviota hyvinvointialueelle siirtyvistä kustannuksista.
Talousarviovuoden 2022 toimintakate on kaupunginjohtajan esityksenä – 360,1 miljoonaa euroa. Lautakuntien käsittelyyn verrattuna toimintakate on heikentynyt 2,8 miljoonaa euroa.
Kaupunginjohtajan talousarvioesityksen verotulokertymän on arvioitu olevan 238,7 miljoonaa euroa, missä on kasvua syyskuun kehysarviosta 8,3 miljoonaa.
Kunnallisverotilitysten arvioidaan toteutuvan talousarviovuonna 212 miljoonan euron suuruisina. Yhteisöveroja arvioidaan kertyvän 11,1 miljoonaa euroa ja kiinteistöveroa 15,6 miljoonaa.
Talousarviovuodelle 2022 on arvioitu kunnallisverotilityksiä kertyvän Kotkassa 8,6 miljoonaa euroa kuluvan vuoden ennustetta enemmän. Arvioidusta muutoksesta 4,4 miljoonaa euroa aiheutuu kunnallisveroprosentin nostosta 21,5 prosentista 22,0 prosenttiin.
Kaupunginjohtajan esityksessä talousarviovuoden valtionosuudet ovat yhteensä 131,0 miljoonaa euroa, mikä on kuluvan vuoden ennustetta 5,1 miljoonaa euroa parempi.
Kaupunginjohtajan talousarvioehdotukseen sisältyy rahoitustuottoja ja -kuluja 2,9 miljoonaa euroa.
Talousarviovuosi on kaiken kaikkiaan 7,1 miljoonaa euroa alijäämäinen ja toteutuessaan vie Kotkan talouden kumulatiivisesti miljoonan euron verran alijäämäiseksi.
Kaupunginjohtajan talousarvioehdotus 2022
Lainaa kampuskiinteistölle
Kaupunginhallitus päätti myös esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyisi 18 miljoonan euron suuruisen lainan Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:lle.
Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n hallitus on pyytänyt kaupungilta 18 miljoonan euron rahoitusta Kotkan kampusinvestoinnin rahoittamiseksi kaupungilta 3.9.2021 saadun ennakkokäsityksen mukaisesti siten, että rahoituksen lopullinen muoto määräytyy Kotkan, Kouvolan ja Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n välisissä neuvotteluissa huomioiden Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n asettamat reunaehdot vuokratasolle.
Kaupunginvaltuusto on jo aiemmin joulukuussa 2020 myöntänyt 11,78 miljoonan euron lainan Kampuskiinteistöt Oy:lle kampuksen rakentamiseen Kotkan kantasatamaan.
Lisäksi valtuusto myönsi huhtikuussa 2021 omavelkaisen takauksen Kampuskiinteistöt Oy:n tulevaisuudessa nostettaville pankkilainoille, joilla rahoitetaan kampuksen rakentamista. Takauksen suuruus on 20 miljoonaa euroa.
Kampuskiinteistöyhtiön toinen omistaja Kouvolan kaupunki ei osallistu takaukseen.
18 miljoonan euron lainan ehdoista on sovittu, että se voidaan nostaa useammassa erässä vuosina 2023-2024 ja laina-aika on noin 30 vuotta. Laina-aika alkaa ensimmäisen erän nostosta ja päättyy 31.12.2053.
Lainan ennenaikainen takaisinmaksu on mahdollinen korontarkistuksen yhteydessä aikaisintaan 31.12.2029. Mikäli velallinen maksaa lainaa takaisin ennenaikaisesti, on velallinen velvollinen maksamaan velan antajalle lainan uudelleenjärjestelyn kustannukset ja menetetty korkotuotto velan antajan näin vaatiessa.
Vakuudeksi kaupungin myöntämälle lainalla yhtiö tarjoaa tarvittavan määrän Kotkassa sijaitsevien kiinteistöjensä vuokraoikeuteen sekä rakennettavaan kiinteistöön kohdistuvia kiinnityksiä. Vakuuden panttauksesta tehdään erillinen panttaussitoumus. Kotkan kaupunki pidättää oikeuden vaatia lisävakuuksia, jos vakuuksien arvo olennaisesti heikkenee tai yhtiössä tehdään omistusjärjestelyjä, jotka pienentävät Kotkan kaupungin omistusosuutta.
Koronapassi käyttöön tarvittaessa kaupungin tilaisuuksissa
Kaupunginhallitus päätti hyväksyä EU:n digitaalisen koronatodistuksen eli koronapassin käyttöönoton kaupungin toiminnassa, mikäli toimivaltaiset viranomaiset asettavat alueelle kokoontumis- tai yleisömäärärajoituksia.
EU:n digitaalinen koronatodistus on otettu Suomessa käyttöön koronapassina 16.10.2021 alkaen. Koronarajoitusten kohteina olevat toimijat voivat ottaa koronapassin käyttöön vapaaehtoisesti. Koronapassin käyttö on vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille Suomessa. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat pyytää asiakkailtaan koronapassin näyttämistä sisäänpääsyn yhteydessä. Jos viranomainen joutuu sulkemaan tilan tai kieltämään yleisötilaisuuden kokonaan, koronapassi ei ole käytössä.
Kymenlaakson ja Kotkan koronatilanteen mahdollisesti pahentuessa ja rajoitusten tiukentuessa, kaupungin on linjattava koronapassin edellyttämisestä kaupungin omassa palvelu- ja muussa toiminnassa. Linjaus koskee mm. hyvinvoinnin ja terveyden sekä kulttuurin vastuualueita, jotta palvelutoiminnan jatkuvuus voidaan turvata.
Palvelutoiminnan ohella koronapassi mahdollistaisi toiminnan jatkuvuuden kaupungin vieraanvaraisuustoiminnassa ja kaupungin itse järjestämissä kutsuvierastapahtumissa. Koronapassin edellyttäminen voi osaltaan vaikuttaa positiivisesti alueen rokotekattavuuteen.
Koronapassin esittämisen edellyttäminen on vaihtoehto rajoituksille, ja koronapassin edellyttäminen päättyy rajoitusten poistuessa tai viranomaisohjeiden muuttuessa.
Koronapassin esittämistä ei voida edellyttää sellaisissa tiloissa ja paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta välttämättömiä tai olennaisia. Siksi kirjaston lainaustoiminnan ja kokoelmien asiakkailta ei voida edellyttää koronapassin näyttämistä.
Kaupungin päätös koronapassin edellyttämisestä ei koske kaupungin tiloissa toimivien vuokralaisten (esim. seurojen ja yhdistysten) järjestämää toimintaa eikä tapahtuma-alueiden maanvuokrausta. Kaupunki kuitenkin suosittaa vahvasti tiloissaan toimivia tapahtumajärjestäjiä ottamaan yleisötapahtumissa koronapassin käyttöön.
Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat