Yli puolet 12-15-vuotiaista kymenlaaksolaisista saanut ensimmäisen koronarokotteen
Julkaistu 26.08.2021Kymsoten alueen 12-15-vuotiaista nuorista 51,5% on saanut ensimmäisen annoksen koronarokotetta, 16-19-vuotiaista 69,1%.
Koulujen alettua oppilaitoksissa ympäri Kymenlaakson on todettu useita joukkoaltistumisia koronavirukselle, minkä vuoksi on entistä tärkeämpää hakeutua nopeasti rokotuspisteille. Uusista tartunnoista suurin osa todetaan 10-29-vuotiailla lapsilla ja nuorilla.
”Uudet tartunnat leviävät useimmiten lähipiirissä, mutta tartunnan saanut oppilas voi altistaa tehokkaasti monet luokkatoverinsa. Kouluissa ilmi tulevat joukkoaltistumiset hankaloittavat opetuksen arkea. Oppilaat ja koulujen henkilökunnan jäsenet joutuvat edelleen tukeutumaan karanteenitilanteissa etäopetukseen, josta luulimme pääsevämme jo eroon”, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
”Nuorten rokotuskattavuuden tulisi yksinkertaisesti nousta entistä korkeammaksi. Koulunkäynti pitää saada turvattua”.
Joukkoaltistumiset ovat ruuhkauttaneet Kymsoten koronatestauksen hetkellisesti, ja testauskapasiteettia on lisätty lähipäiviksi.
Aika rokotukseen jo huomiseksi
Koronarokotusten ajanvarauslinjalla ei ole tällä hetkellä ruuhkaa. Ajan rokotukseen voi saada jo seuraavaksi arkipäiväksi. Maanantaista 23.8. alkaen Kymsoten alueella aika 2. rokoteannokselle on annettu jo 8 viikon päähän entisen 12 viikon annosvälin sijaan.
Nuoret 12-15-vuotiaat voivat varata aikansa rokotukseen vain puhelimitse. Soittajia pyydetään huomioimaan, että ajanvarakseen soittaessa valitaan linja nro 4, ajanvaraus rokotukseen. Muut linjat ohjaavat muihin terveydenhuollon palveluihin, mikä voi hidastaa ajan varaamista.
Lauantaina 28.8. voi rokotukseen saapua myös ilman ajanvarausta. Kouvolan Hansan ja Kotkan Pasaatin rokotuspisteillä rokotteita jaetaan klo 9-15. Päivän aikana on mahdollista aikaistaa tehosteannosta, mikäli 1. annoksesta on kulunut vähintään 8 viikkoa. Myös Pyhtään terveyskeskus rokottaa pyhtääläisiä walk in -periaatteella ensi viikolla.
Walk in -rokotuksia on luvassa myös 1.9. Hansan ja Pasaatin pisteillä klo 9-17 rinta rinnan varattujen aikojen kanssa. Lisää walk in -päiviä järjestetään jatkossakin.
Ohjeet ajanvaraukseen: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/
Tarkemmat tiedot walk in -koronarokotuksista: https://korona.kymsote.fi/walk-in-koronarokotukset-kymenlaaksossa/
Rokotukseen voi tulla myös ilman vanhempia, suostumus rokotukseen annetaan suullisesti
12 vuotta täyttänyt nuori voi tulla koronarokotukseen itsenäisesti ja ilman erikseen täytettyjä lomakkeita, sillä suostumus rokotukseen annetaan suullisesti. Jos nuori ei ole terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan tällöin rokotukseen kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus.
”Rokotukseen voi edelleen tulla myös saattajan kanssa. Ilman aikuista saapuvat nuoret ovat kuitenkin rokotuspisteillä hyvissä käsissä. Henkilöstö tukee jokaista rokotukseen tulijaa ja seuraa heidän vointiaan annoksen saannin jälkeen”, Kymsoten rokotuskoordinaattori Jenni Jaatinen sanoo.
”Koronrokotteen hakeminen on tällä hetkellä helppoa ja nopeaa, sillä annoksia toimitetaan Kymsotelle runsaasti”.
Koronarokotukseen tulijan tarkat ohjeet voi lukea verkosta: https://korona.kymsote.fi/ohjeita-koronarokotukseen/
Tietoa nuorten 12-15-vuotiaiden rokotuksista sekä tulostettava suostumuslomake: https://korona.kymsote.fi/nuorten-12-15-vuotiaiden-rokotukset/
Rokotteesta hyötyvät myös lapset ja nuoret aikuiset
Rokotuskattavuuden kannalta on tärkeää, että iästä huolimatta kaikki 12 vuotta täyttäneet hakeutuvat rokotuksiin niin pian kuin mahdollista. Kaksi rokoteannosta estää tehokkaasti vakavia oireita ja taudin tarttumista, minkä vuoksi rokotettujen kesken tauti leviää vähemmän. Kymsote muistuttaa, että koronavirus on edelleen vaarallinen tartuntatauti myös nuorelle väestölle.
”Vallalla näyttäisi olevan yleinen käsitys, ettei korona ole nuorelle flunssaa pahempi, ja ettei rokotteelle ole näin ollen tarvetta. Sairaaloissa tilanne näyttäytyy kuitenkin toisena, sillä viimeaikaisten vakavasti sairastuneiden joukossa on ollut perusterveitä mutta rokottamattomia henkilöitä”, Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.
”Koronataudin pitkäaikaisia vaikutuksia tutkitaan jatkuvasti lisää. Pahimmassa tapauksessa oireet voivat jatkua kuukausia, mikä on yleiselle kansanterveydelle vaaraksi”.
Kymsote seuraa niin kutsutun koronapassin suunnittelutyötä. Jatkossa voi olla mahdollista, että tiettyihin palveluihin pääsee käsiksi vain passin avulla. Yli puolet kymenlaaksolaisista, 50,7% on saanut molemmat koronarokoteannokset.