Kotka on tekemässä lievästi alijäämäisen tuloksen

Julkaistu 14.06.2021

Kotkan kaupungin tämän vuoden tuloksen ennustetaan jäävän noin 1,8 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Talousarviossa tilikauden ylijäämän odotettiin olevan 0,1 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus merkitsi tulosennusteen tiedoksi kokouksessaan 14.6.

Menopuolella kaupunkia rasittavat entiseen tapaan terveydenhuoltomenot. Ulkoisia toimintakuluja kirjattiin alkuvuonna noin 12 miljoonaa euroa enemmän edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Tästä sosiaali- ja terveyspalvelujen osuus on noin 10,2 miljoonaa euroa. Terveydenhuollossa perusterveydenhuollon nousu on 5,1 miljoonaa euroa ja erikoissairaanhoidossa 4 miljoonaa euroa.

Tulopuolella Kotkan verotilitykset tammi-huhtikuulta olivat yhteensä 83,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 7,7 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

Kunnallisverojen tilitykset ovat olleet 3,4 miljoonaa euroa suuremmat kuin edellisvuoden vastaavan ajanjakson tilitykset, yhteisöveroja on kertynyt 3 miljoonaa euroa enemmän edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja myös kiinteistöveroja on alkuvuoden aikana kertynyt 1,4 milj. euroa edellisvuotta enemmän.

Positiivisista muutoksista johtuen verotuloennustetta on nostettu 2 miljoonaa euroa suhteessa talousarvioon. Talousarvioon on kirjattuna verotuloja yhteensä 226,7 miljoonaa euroa ja ennusteen mukainen arvio on nyt 228,7 miljoonaa euroa.

Kati Homasesta hyvinvointijohtaja

Kati Homanen on Kotkan uusi hyvinvointijohtaja.

Terveystieteiden maisteri Kati Homanen on valittu Kotkan kaupungin uudeksi hyvinvointijohtajaksi.

Kaupunginhallitus suoritti kokouksessaan Homasen ja Maria Päiväsen välillä virkavaalin, jonka Homanen voitti äänin 7-6.
Kaupunginhallitus päätti valita Päiväsen varalle, jos Kati Homanen ei ota virkaa vastaan.

Kati Homanen työskentelee parhaillaan Vantaan kaupungin palveluksessa projektipäällikkönä tehtävänään Peijas-kampukseen liittyvät hankeselvitykset sekä Tulevaisuuden sote-keskus.

Tätä ennen hän on toiminut asiakkuuspäällikkönä tekoälypohjaisia palveluita terveydenhuollon käyttöön tuottavassa yrityksessä, Kymsoten palvelujohtajana, Kotkan kaupungin terveysjohtajana, Eksoten palvelupäällikkönä ja Imatran kaupungin palveluksessa tehtävänään palvelujohtajan tehtävät ja avohoitotyön ja kotihoidon tulosaluejohtajuus.

Karhulan paloaseman ja alakoulun hankesuunnitelmat hyväksyttiin

Kaupunginhallitus hyväksyi Karhulan paloaseman hankesuunnitelman ja sen toukokuussa 2021 tarkentuneen tavoitehinta-arvion.

Karhulan tukipaloasema toteutetaan uudisrakennuksena Rauhalan kaupunginosaan Käpylään.
Hanke toteutetaan ns. perinteisellä toteutusmallilla ja kaupungin taseinvestointina. Kaupunginhallitus antoi luvan käynnistää kohteen suunnittelun syksyllä 2021, jotta rakentaminen voi käynnistyä keväällä 2022.

Hankkeen jatkovalmistelussa huomioidaan kaupunginhallituksen aiempi päätöskirjaus elinkaariajattelun huomioimisesta hankkeen toteutuksessa.

Kaupunki on käynnistänyt Karhulan paloaseman hankesuunnittelun kevään 2020 aikana yhteistyössä Kymenlaakson pelastuslaitoksen ja Kymsote Ensihoidon kanssa.

Hankesuunnittelun aikana tilojen tarve ja määrä on muuttunut Kymsote Ensihoidon tarpeiden ja yhteisen tilannekeskuksen myötä. Kymsote Ensihoito siirtyy tiloihin Keltakallion Mutterinkadulta ja osallistuu osaltaan paloaseman kuluihin myöhemmin tehtävän sopimuksen mukaisesti. Lisäksi piha-alueelle suunniteltu helikopterin laskeutumis- ja lastauspaikka aiheuttaa kustannusten nousua.

Tehtyjen muutosten ja kasvaneen rakennuskustannusindeksin myötä hankesuunnitelman tavoitehinta-arvio on 11 470 000 €. Hankkeen tavoitehinta-arviolaskelma on päivitetty uudelleen toukokuussa 2021 ja tarkentunut tavoitehinta-arvio on 11 900 000 €.

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi Karhulan alakoulun hankesuunnitelman ja antoi luvan käynnistää kohteen suunnittelun syksyllä 2021. Koulua suunnitellaan Katajaisten kentän länsipuolelle jäävälle alueelle. Hankkeessa edellytetään toteutettavan kaupunginhallituksen aiemman päätöksen mukaisia elinkaariajattelu- ja työllistämistavoitteita.

Toteutussuunnitelmaan sisällytetään erikseen kohteen elinkaarelle ylläpidon ja kiinteistönhoidon pts-toimintasuunnitelma toimenpiteineen ja aikatauluineen varmistamaan toimitilojen käytettävyys ja terveellisyys niiden elinkaaren ajaksi.

Lisäksi hankkeessa asetetaan kilpailutusvaiheessa laadulliseksi kriteeriksi tai vähimmäisvaatimukseksi työllistää vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia työttömiä.

Hankkeessa tulee myös huomioida hyvinvointilautakunnan päätöksen mukaiset lisäkirjaukset, jotka koskivat turvallisuussuunnitelmaa koulu- ja päiväkotireiteistä, julkista liikennettä ja eri asiantuntijoiden osallistamista suunnitteluun.

Kaupunginhallitus edellyttää lisäksi, että lapsivaikutusten arviointi liitetään esittelyteksteihin aina vastaavissa hankkeissa.

Koronakorvaus myös palomiehille

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä 150 euron kertaerän maksamisen Kymenlaakson pelastuslaitoksen henkilökunnalle.

Hallitus oli jo aiemmin päättänyt 150 euron suuruisen koronakertakorvauksen maksamisesta Kotkan kaupungin henkilökunnalle ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen henkilöstön edustajien kanssa käydyissä neuvottelussa päädyttiin ehdottamaan saman suuruista lisää.

Perusteina mainitaan, että koronapandemia on vaatinut työskentelytapojen muuttamista ja sopeuttamista vallitsevaan tilanteeseen kaikissa ammattiryhmissä ja kaikilla aloilla. Uudet työskentelytavat on jouduttu ottamaan käyttöön nopealla aikataululla.

Lisäksi pandemiatilanne on vaatinut työntekijöiltä joustavuutta ja nopeaa reagointia tilanteiden muuttuessa. Koronapandemian aikana on korostunut työturvallisuus, yhteistyökyky ja vaihtelevat työolosuhteet. Uusi haastava ja pitkittynyt pandemiatilanne on kasvattanut psykososiaalista kuormitusta ja haastanut työntekijöiden jaksamista.

 

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat