Kotka kutsuu asukkaita torjumaan vieraslajeja soolotalkoilla
Julkaistu 02.06.2021Korona-ajan kokoontumisrajoitusten johdosta vieraslajien kitkentätalkoot ovat monissa kunnissa korvattu uudenlaisella tekemisellä. Vieraslajien torjunnassa autetaan alkuun, kuntalaiset voivat jatkaa omasta lähiympäristöstä huolehtimista itsekseen tai pienellä porukalla sooloillen.
”Luonnon suojeleminen lähtee omalta pihalta. Havainnoi oman pihan ja lähiympäristön haitalliset vieraslajit, kirjaa tiedot nettiin ja torju”, neuvoo Kotkan kaupunginpuutarhuri Marko Pesu.
Haitallisten vieraskasvilajien pysäyttäminen on Pesun mukaan tärkeää ja helppoa käytännön luonnonsuojelutyötä, sekä hyvää työtä oman lähiympäristön eteen.
”Vieraskasvilajien poistolla on iso merkitys luonnon monimuotoisuudelle. Laajana mattona kasvavat lupiinit tai jättipalsamit eivät ole itsessään erityisen vaarallisia, vaan haitan tekee se, että ne vievät tilaa esimerkiksi kuivien ketojen tai kosteiden rantaniittyjen luonnonlajeilta. Kun luonnonkasvilajit jäävät alakynteen, ei alueella voi luonnollisestikaan kehittyä niitä ravintonaan käyttäviä perhosen toukkia. Näin yksi asia seuraa toista ja monimuotoisuus kuihtuu pala kerrallaan”, kaupunginpuutarhuri muistuttaa.
Jättipalsami on siemenestä leviävä lyhytaikainen kasvi. Tärkeintä sen torjunnassa on estää uusien siementen syntyminen. Sen torjunnaksi riittää, että nyhtäisee kasvin juurineen alkukesällä kasvupaikalta tai niittää sen aivan maanrajaa myöten pois.
Tietämys tehokkaasta torjuntatyöstä on kehittynyt yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa. Kasvijätettä ei tarvitse kuljettaa minnekään, vaikka aiemmin ajateltiin, että tarvitaan mustia muovisäkkejä pahimmillaan jopa kaksi päällekkäin. Maahan niitto tai juurineen nyhtäminen on melko nopeaa, jolloin pienellä panostuksella saa aikaiseksi ison hyödyn. Jyväskylässä on kokeiltu lampaita jättipalsamin torjunnassa hyvällä menestyksellä.
”Hieman hankaluutta lisää se, että osa jättipalsamikasveista ei ole nimensä mukaisesti kovinkaan jättiläisiä. Lajin luonteeseen kuuluu – etenkin kuivemmilla kasvupaikoilla, että osa kukkii jo 15 sentin korkuisina. Siksi torjunnassa tarvitaan saman kesän aikana useampia kierroksia. Sinne saakka ei kuitenkaan saa odotella, että siemenet kypsyvät! ”, Pesu korostaa.
Nimittäin silloin paukkupalsamiksikin nimetty kasvi sinkauttaa siemenet pienestä varsiston heiluttelusta, ja siemenet takertuvat ulkoiluvaatteisiin kiinni. Torjuntatyöstä tuleekin heinä-elokuussa lajin leviämisessä avustamista.
Kotkassa järjestetään neljä kitkentätalkoiden aloitustapahtumaa eri puolilla kaupunkia.
”Sieltä saat vinkkejä käytännön torjuntatyöhön, jota voit jatkaa omassa lähiympäristössäsi koronaturvallisesti sooloillen pitkin kesää. Puistotoimisto on paikalla opastamassa tekemisessä alkuun”, kaupunginpuutarhuri Pesu lupaa.
Aloitustapahtumat:
- to 10.6. klo 12 Turvalan juhlametsä, Kyntäjäntien kevyen liikenteen väylä Vipusenkadun suuntaan.
- pe 11.6. klo 12 Korelan ryhmäpuutarhojen takana kävelytiellä joen rannassa
- ti 15.6. klo 15 Mussalon suuret niityt
- to 17.6. klo 15 Mansikkalahden uimarannan vieressä Mäntykadulla
#soolotalkoot #vieraslajit