Kotkan toreilla puhutaan esteettömästä pysäköinnistä
Julkaistu 19.05.2021Kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää (GAAD) vietetään toukokuun kolmantena torstaina eli tänä vuonna 20.5. Samalla Invalidiliitto viettää vuosittaista esteettömyyden Helppo liikkua- teemaviikkoa 17.-23.5.
Kotkan vammaisneuvosto, yhteistyössä Kotkan Seudun Invalidit ry:n kanssa osallistuu esteettömyyden teemaviikkoon näkymällä asian tiimoilta kaupunkikuvassa.
Vammaisneuvosto ja yhdistyksen jäsenet jalkautuvat Kotkan ja Karhulan toreille keskustelemaan esteettömyydestä, saavutettavuudesta ja niihin liittyvistä asioista lauantaina 22.5. klo 10-12.
”Meidät tunnistaa kampanjaliiveistä, joten tulkaa vaan rohkeasti juttelemaan aiheesta”, kehottaa Kotkan esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Kangas.
Tänä vuonna vammaisneuvosto ja työryhmän jäsenet haluavat kiinnittää huomiota pysäköintiin ja etenkin kaupungin invapysäköintipaikkoihin.
”Helppo liikkua -teemaviikon aiheena on esteetön pysäköinti ja esteettömien pysäköintipaikkojen luvanvarainen käyttö. Kotkan vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän yhtenä tehtävänä on kartoittaa julkisia sekä yksityisiä liikuntaesteisten paikkoja. Olemme huomanneet puutteita paikkojen määrässä, sijoittelussa sekä niiden käytössä. Laki velvoittaa riittävää määrää liikuntaesteisten paikkoja palvelujen läheisyyteen, mutta määrä ei ole ainoa kriteeri paikkojen sijoittelussa vaan niiden on oltava myös mitoitukseltaan oikeat. Siihen löytyvät Invalidiliiton sivuilta sekä rakennuskorteista selkeät ohjeet”, Jarmo Kangas muistuttaa.
Kangas kertookin, että vammaisneuvoston ja esteettömyysryhmän jäseniä jalkautuu teemapäivänä torien ympäristöön havainnoimaan invapaikkojen sallittua käyttöä
”Ehkäpä laitamme tuulilasiin viestin, jos invapaikalla on auto, josta asianmukainen tunnus puuttuu”, Kangas toteaa.
Kotkassa oli vast’ikään lausuntokierroksella kaupungin uusi pysäköintistrategialuonnos ja vammaisneuvostossa heräsi huoli siitä, siirtyvätkö liikuntaesteisten pysäköintipaikat kauemmas palveluista.
”Tämä olisi kaikkien kannalta huono asia, sillä liikuntaesteisten pysäköintitunnuksella saa pysäköidä myös pysäköintikieltoalueelle, kun ottaa huomioon muut lainkohdat ja tällä tavalla saattaa syntyä vaaratilanteita. On kaikille turvallisempaa, jos liikuntaesteisten pysäköintipaikat sijaitsevat palveluiden välittömässä läheisyydessä niin kuin nyt on pyritty tekemään”, Kangas muistuttaa.
Kaupungin pysäköintistrategiassa nostettiin esille mm. Kuusisen saaristoliikenteen läheisyyteen tarvittava liikuntaesteisten pysäköintiruutu ja vammaisneuvosto haluaa korostaa, että ei ole tärkeintä kenen maalla kyseinen ruutu on vaan se, että se on vaatimuksiltaan oikeanlainen ja siitä on turvallista kulkea yhteysalukseen.
Vammaisneuvosto haluaa osaltaan nostaa esille myös kulttuuri- ja ulkoilukohteiden esteettömyyttä sekä saavutettavuutta ja esimerkiksi Katariinanpuistoon on saatu hyvät liikuntaesteisten pysäköintiruudut ja niitä tuli neuvoston pyynnöstä useita.
”Tällä hetkellä olemme myös nostaneet esille kaupunkimme liittymistä Autoliiton sovellukseen, josta käyttäjä pystyy näkemään liikuntaesteisten pysäköintiruudut ja osaa ajaa suoraan sinne. Tämä nostaisi mainettamme myös matkailun saralla, kun ulkopaikkakuntalaisten liikkuminen kaupungissamme helpottuisi”, Kangas korostaa.
Jarmo Kangas ja esteettömyystyöryhmän jäsen Saila Hoxha haluavat muistuttaa myös siitä, että liikuntaesteisen tunnuksen saaja, joka täyttää ehdot, voi olla muukin kuin pyörätuolin käyttäjä, vaikka kansainvälinen invapaikkatunnus on pyörätuoli.
”Yleisesti oletetaan, että autosta tulee pyörätuolia käyttävä henkilö, mutta pysäköinti edellyttää vain, että myönnetyn tunnuksen saanut henkilö on autossa mukana. Ajokortin puuttuminen ei ole tunnuksen saamisen esteenä vaan tunnuksen voi saada esimerkiksi näkövammainen tai muu liikuntarajoitteinen henkilö sairauden perusteella, jolloin esimerkiksi saattaja tai omainen ajaa autoa”, Hoxha muistuttaa.
”Teemaviikon aikana toivomme saavamme näkyvyyttä esteettömyysasialle ja sekä keskustelua esteettömistä pysäköintipaikoista ja niiden käytöstä”.