Kymsoten asumispalveluyksiköiden vierailuohjeita täsmennetty
Julkaistu 03.12.2020Kymsoten asumispalveluyksiköiden vierailuohjeita on täsmennetty koronavirustilanteen siirryttyä Kymenlaaksossa leviämisvaiheeseen.
Vierailuohjeilla pyritään suojaamaan asukkaita ja henkilöstöä koronavirustartunnalta. Monet yksiköiden asukkaista kuuluvat jo ikänsä puolesta koronaviruksen riskiryhmään.
Asumispalveluissa järjestetään edelleen asukkaiden ja heidän läheistensä ennalta sovittuja tapaamisia sisä- ja ulkotiloissa turvaohjeita noudattaen. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.
Kymsoten alueen asumispalveluyksiköissä voi edelleen vierailla asukkaiden läheisiä, mutta kaikkia ohjeita on noudattava huolellisesti. Tapaamiset on aina sovittava etukäteen yksikön henkilöstön kanssa.
”Ehdoton sääntö on, että vierailijalla ei saa olla pienintäkään koronavirukseen sopivaa oiretta”, painottaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa. Koronatartuntaan sopivia oireita ovat mm. väsymys, päänsärky, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennus ja ripuli.
”Kannattaa myös miettiä, onko muita mahdollisia tapoja pitää yhteyttä hoivakodissa olevaan läheiseen kuin kasvokkain tapaaminen. Näistä mahdollisuuksista kannattaa puhua yksikön henkilökunnan kanssa”, Mäntymaa kehottaa.
Tavoitteena on asiakasturvallisuus ja henkilökunnan työturvallisuus
Kymsoten alueella asumisyksiköissä asuu yhteensä noin 3900 asiakasta: ikääntyneiden puolella noin 2500 asiakasta ja erityisryhmien puolella noin 1400 asiakasta. Erityisryhmien asiakkaita asuu yksiköissä noin 1000 ja muut 400 ovat tuetun asumisen asiakkaita omissa kodeissaan.
”Ymmärrämme hyvin ihmisten huolen läheisistään ja yhteydenpidon tärkeyden. Noudattamalla tarkoin kaikkia ohjeita voimme yhdessä huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Toivon kaikille asiakkaillemme ja heidän läheisilleen jaksamista tässä poikkeuksellisessa tilanteessa”, kertoo asumispalveluiden palvelupäällikkö Mervi Takala.
”Teemme yksiköissä parhaamme, että voimme mahdollistaa asiakkaiden ja heidän läheistensä yhteydenpidon. Neuvoja kannattaa kysyä aina suoraan omasta yksiköstä”.
Ohjeet kokonaisuudessaan:
- Tapaamiset on aina sovittava etukäteen yksikön henkilöstön kanssa.
- Vierailijan on ehdottomasti oltava terve eli hänellä ei ole yhtään koronavirusinfektioon sopivia oireita.
- Tapaamisen aikana on käytettävä suu-nenäsuojusta koko tapaamisen ajan ja muistettava kahden metrin turvaväli. Suu-nenäsuojuksen käyttäjä suojaa läheisiään koronatartunnalta. Vierailijoilla on vierailulle tullessaan oltava käytössään omat suu-nenäsuojaimet.
- Tapaamisissa tulee välttää lähikontaktia, kuten kättelyä tai halaamista. Henkilöstö antaa tarvittaessa lisäohjeet vierailua koskevissa kysymyksissä.
- Henkilökohtainen avustaja on verrattavissa työntekijään ja hän suojautuu avustustilanteissa henkilökunnan ohjeistusten mukaisesti. Tarvittaessa henkilökunta ohjeistaa käsihygieniasta ja suu-nenäsuojaimen käytöstä sekä muista tarvittavista käytännöistä. Tapaaminen järjestetään joko ulkotiloissa tai sisätiloissa.
Tapaaminen sisätiloissa
Tapaamista varten voidaan järjestää erillinen tila, jossa huolehditaan kahden metrin turvavälistä. Jos omaiset vierailevat läheistensä huoneessa, he käyttävät myös silloin suu-nenäsuojainta koko vierailun ajan.
Asiakkaan kanssa ulkoilu
Tapaaminen ulkotiloissa järjestetään palveluyksikön omalla pihamaalla tai sen välittömässä läheisyydessä kävelylle tai keskustelulle osoitetussa paikassa. Myös ulkoiltaessa huolehditaan kahden metrin turvavälistä. Jos vierailija työntää läheistään pyörätuolissa, käyttää hän silloinkin suu-nenäsuojainta.
Asiakkaan käynti asumisyksikön ulkopuolella
Kun asiakas saatetaan esimerkiksi vastaanotolle tai tutkimuksiin, omainen tai henkilökohtainen avustaja käyttää suu-nenäsuojainta. Saattamisesta ja järjestelyistä sovitaan etukäteen henkilökunnan kanssa.
Vierailuohjeilla pyritään suojaamaan asukkaita koronavirustartunnalta. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla. (THL 2020.)