Kotkan kaupunki: Soteuudistuksella voidaan kaventaa terveys- ja hyvinvointieroja
Julkaistu 21.09.2020Kotkan kaupungin mukaan sote-maakuntauudistuksella voidaan pääsääntöisesti kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja ja parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta.
Kaupunginhallitus antoi 21.9. lausuntonsa hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi.
Kaupunginhallituksen mukaan on hyvä, että sote- ja pelastustoimen palveluiden järjestämis- ja toteuttamisvastuuta kootaan kuntaa suuremmille toimijoille. Kymenlaaksossa jo tällä hetkellä kuntayhtymä tuottaa sote-palvelut kunnille, joten tämä kokemus olisi hyvä hyödyntää tulevassa sotemaakunnassa.
Kaupunginhallitus teki lausunnossaan muutamia huomiota Kymenlaaksosta, jossa on kaksi vahvaa keskusta: Kouvolan ja Kotkan kaupungit, jotka molemmat ovat maakunnan keskuskaupunkeja.
Tämä luo kaupunginhallituksen mukaan ”kaksinapaisuuden”, jolloin samoja palveluita järjestetään molemmissa kaupungeissa, jotta voidaan turvata yhdenvertaisuus palveluiden saatavuudessa ja saavutettavuudessa. Tätä kahden keskuskaupungin haastetta ei ole tarpeeksi huomioitu sote-maakuntauudistuksen kertoimissa.
Kaksikielisyyden turvaamiseksi tulevien sote-maakuntien olisi hyvä tehdä yhteistyötä, esimerkiksi Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan kesken.
Kotkan kaupunginhallituksen mukaan sote-aloilla toimivien järjestöjen tulevaisuus sote-maakuntauudistuksessa on huomioitava ja turvattava. Tulevat sote-maakunnat tarvitsevat järjestöyhteistyötä oman palvelutuotannon tueksi. Lisäksi Veikkauksen tilanne vaikuttaa järjestöjen rahoitukseen ja se on huomioitava, sillä tavoitteet rahapelaamisen vähenemiseksi vaikuttavat veikkausvoittovarojen jakamiseen järjestöille.
Kymenlaaksossa sotejärjestöt toimivat laajalla kirjolla tuottaen, tukien ja täydentäen nykyisiä kuntayhtymässä tuotettavia sotepalveluita.
Lausunnossa muistutetaan, että kun kuntien talousrakennetta muutetaan voimakkaasti kunnalle jääviä verotuloja vähentämällä, niin saattaa tämä vaikuttaa tämä myös järjestölle myönnettäviin avustuksiin. Tulevassa Kymenlaakson maakunnassa sote-järjestöjen toiminnan jatkuvuus on taloudellisesti turvattava. Tähän on kiinnitettävä lainsäädännöllisesti enemmän huomiota ja luotava valtakunnallisia ratkaisuja.
Kotkan kaupungin koko lausunto on luettavissa oheisesta liitteestä lausunto_soteuudistuksesta
Kaupunginhallitus teki kokouksessaan lausuntoon vielä seuraavan lisäyksen:
Kohta 30:
Kansainväliseen pelastusyhteistyöhön liittyvänä Kymenlaakson erityispiirteinä tulee varautua valtion rajan ylittävän liikenteen sekä merionnettomuuksien riskeihin. Niihin liittyen Kymenlaakson sotemaakuntaan nähdään perustelluksi sijoittaa pelastushelikopteritoiminta Uttiin sekä Rajavartiolaitoksen alukselle tukikohta Kotkaan.