Vuosi kulttuurijohtajana
Julkaistu 24.08.2020 Kirjoittajalta Anna Vanhala5.8.2020 tuli tasan vuosi siitä, kun aloitin hommat Kotkan kulttuurijohtajana. Aloin silloin pitää päiväkirjaa siitä, miten menee, töissä ja muutenkin, uutena kotkalaisena. Katsoin nyt tuota ohutta vihkoa ja huomasin, että se kirjoittelu loppui jo viikon päästä. Oli muuta puuhaa, paljon oppimista: uusia ihmisiä, käytäntöjä, salasanoja, tietojärjestelmiä – sekä kadunnimiä, uimahallin käytävien reittejä huonosilmäisenä ilman silmälaseja, ruokakauppojen tarjontaa jne jne.
Vuodessa olen oppinut Kotkasta paljon. Itsehän olen alun perin kotoisin Haminasta, josta 1980-luvun lukiolaispojan silmin katsottuna Kotka oli suuri ja houkutteleva, erityisesti kiinnostavan kulttuuritarjonnan lähde.
Niin se on vieläkin. Kotka ON kulttuurikaupunki! On ollut ilo tutustua suuren suureen joukkoon taiteen ja kulttuurin tekijöitä ja kokijoita, yhdistysaktivisteja, historian tuntijoita, pohdiskelijoita ja kädet savessa alaa kehittäviä. Samalla olen tutustunut tähän Suomen kauneimpaan kaupunkiin, sen vastaansanomattoman hienoon arkkitehtuuriin, puistoihin ja merellisyyteen.
Mitä sitten olen yrittänyt täällä tehdä ja edistää?
Näen, että ihmisten ja toimijoiden yhteistyö on kaikki kaikessa. Kun resursseja ei ole tuhlattavaksi asti, on yhdessä tekeminen parasta. Ja vähänkin isommassa porukassa omat hienolta tuntuvat ajatukset ja ideat voivat muuttua, kehittyä, ja puristua vielä paremmiksi, samaan tapaan kuin timantit syntyvät, erilaisten ainesten puristuessa paineen alla yhteen. Paljon hyvää yhteistyötä Kotkassa jo on, mutta lisääkin varmasti mahtuisi – siinä esimerkiksi Kotkan kulttuuri ry on aloittamassa hyvää työtä. Myös omien, sekä kulttuurin että muiden vastuualueiden kollegojen välisen yhteistyön muotoja on ilo olla mukana kehittämässä – Kotkan parhaaksi.
Meitä on moneksi. Mietinkin usein, että kenelle kotkalaisille kaupungin kulttuuripalveluita tehdään. Vastaus löytyy jo uudesta kuntien kulttuuritoimintaa ohjaavasta laista. Kulttuuripalvelujen pitää olla saavutettavia kaikille erilaisille kuntalaisille, iästä, sukupuolesta, äidinkielestä tai uskonnosta riippumatta. Tätä kohti on hyvä työskennellä.
Osallisuus on myös tärkeä tavoite. Että teemme tätä työtä rinta rinnan. Ei niin että erilaisia elämyksiä ja tapahtumia tehdään ”niille”, vaan että mahdollisimman monella sitä haluavalla olisi mahdollisuus osallistua aktiivisena tekijänä näihin hommiin. Omien kulttuuristen tarpeidensa asiantuntijana eikä vain maksavana asiakkaana.
Olen nyt ollut vuoden ajan virkamies. Englanniksihan tuo sana on civil servant, jonka sanoille Google-kääntäjä tarjoaa muun muassa merkitykset ”yhteiskunnan palvelija”. Tykkään tuosta termistä paljon. Onhan siinä mukana yhteisyyttä, palvelemista ja auttamista, toisen asemaan asettumista. Ne ovat asioita, joista koen kaiken tärkeän inhimillisen toiminnan koostuvan.
Kirjoittaja Tomi Purovaara on Kotkan kulttuurijohtaja.