Johanna Sandinin valokuvia Merikeskus Vellamossa
Julkaistu 27.08.2020Valokuvaaja Johanna Sandin on viime vuosina tullut yhä tietoisemmaksi muovista ja muusta rannoilta löytyvästä roskasta. Kulkiessaan kameran kanssa pitkin kotikaupunkinsa Hangon rantoja hän kantaakin aina mukanaan roskapussia, jotta voi kerätä värikkäät muovinkappaleet pois muuten niin kauniista maisemasta.
Näiden kokemusten myötä ajatus luoda jotain muovista syntyi ja vahvistui. Vuoden 2018 aikana Sandin keräsi roskia Hangon rannoilta, lajitteli, pesi muovin ja teki testikuvia. Myös tutut ja tuntemattomat toivat hänelle paljon muovia vuoden aikana. Materiaali lisääntyi ja niin lisääntyivät myös luovuus ja ideat. Fantastinen ja kauhea muovi näyttää hyvältä kuvissa, ainoastaan aika ja mielikuvitus asettavat rajat.
Tästä kaikesta seurasi valokuvanäyttely, Washed Ashore. Näyttelyn kaikki muovit on kerätty Hangon rannoilta. Näyttely on avoinna Vellamossa 1.9.-1.11.
Näyttelyn tarkoitus on lisätä tietoisuutta maailman merien, Itämeren ja omien rantojemme muoviongelmasta. Johanna Sandin haluaa inspiroida ihmisiä keräämään roskia, sekä omia että muiden, mutta ennen kaikkea olemaan roskaamatta.
Hankolainen Johanna Sandin valmistui luontokuvaajaksi ammattioppilaitos Axxellista vuonna 2017. Hän pitää valokuvauskursseja Hangon ruotsinkielisellä kesäyliopistolla (Hangö Sommaruni) ja kouluttaa myös yksityisesti pieniä ryhmiä ja yksittäisiä henkilöitä. Hän on yksi Hanko Fotofestivalin perustajista. Sandinilla on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Italiassa, ja yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.